Заборавите на небодере: Биљодери могу и да нахране своје станаре

Како свjетско становништво све више расте, доступност свjежих намирница постаје све већи проблем. Ипак, захваљујући разноврсним иновацијама попут кровних башти или све популарнијег концепта узгајања поврћа у кућним условима, биљке за исхрану све више проналазе пут до градских средина.

Међутим, из Шведске нам стиже револуционарна идеја која ће концепт узгајања хране у градским условима помjерити неколико корака напријед. Наиме, прехрамбена компанија Плантагон предложила је изградњу биљодера, то јест, објекта који би уједно био и фарма за производњу хране.

Плантагон је објекат футуристичке форме који у својој унутрашњости садржи велике фарме затвореног типа које се не мјешају са стамбено-пословним просторима. Како би узгој биљака без земљишта неометано функционисао, читав процес биће контролисан: од примјене воде, до сунчеве свјетлости, температуре и квалитета ваздуха – све ће бити строго мјерено и контролисано кроз сложени аутономни систем.

Да концепт биљодера није далеко будућност, говори и податак да компанија Плантагон већ гради свој први објекат у шведском граду Линчепинг. Његова градња започета је 2012. а требало би да буде отворен 2020. године.

Изградња објекта коштаће 40 милиона евра, међутим требало би имати у виду његов будући допринос друштву јер ће моћи да храни 5.000 људи на годишњем нивоу. Требало би имати у виду и смањење трошкова за транспорт хране с обзиром на то да ће се објекат налазити у градској средини.Плантагонов биљодер представља одрживо рјешење развоја градских средина које становништву може обезбједити квалитетне и здраве производе. Њихов концепт примјењив је у градовима широм свијета.

www:gradnja.rs