Соларни хидропанел дневно прави 10 литара пијаће воде из атмосфере

Генератори воде који претварају пару из атмосфере у течност, нису никаква новост.

Међутим, досадашња рјешења су била или веома специфична за унапријед познате пројекте или су била веома скупа за домаћинства. Међутим, Source којег прави Zero Mass Water је први хидропанелни уређај који се може слободно купити на тржишту (додуше у САД) и који стварно ради посао, односно, прави из атмосфере до 10 литара пијаће воде дневно.

Основни модел Source састоји се и два хидропанела који се монтирају на кров као и било који други соларни панел. Уређај има резервоар капацитета 30 литара воде у којем се вода минерализацијом припрема за пиће. Source се може директно повезати на чесму (или на фрижидер) и вода је одмах спремна за пиће. Како се наводи у саопштењу, није потребно никакво одржавање сем годишњег мјењања филтера и замјене кетриџа с минералима сваке пете године.

Основни модел Source може дневно да произведе од 4 до 10 литара пијаће воде дневно. Уколико се уређај поставља у средине са сувљом климом могуће је изабрати и модел са више хидропанела како би се поспјешила ефикасност или како би се повећао дневни капацитет.

Како се наводи из компаније Zero Mass Water, уређај је способан да произведе воду и из веома сувих климатских регија. “Source чак добро ради и у нашем јседишту у Аризони гдје је релативна влажност ваздуха испод 5%”.

Наравно, ови генератори воде нису баш јефтина ствар. Стандардни модел Source кошта 4.000 долара на шта треба додати и 500 долара за уградњу. Према рјечима произвођача, пројектовани су тако да трају барем 10 година, па то значи, како су то израчунали у The Vergeu, да дневна производња кошта 1,23 долара.

извор:gradnja.rs