Угљенично-неутрална кућа освојила RIBA награду

Савремена угљенично-неутрална, традиционална енглеска сеоска кућа у Кенту освојила је RIBA награду за кућу године – „House of the Year“.

Пројектовали су је James MacDonald Wright i Niall Maxwell. Ова сеоска кућа под називом „Caring Wood“ похваљена је због својих еколошких и вишегенерацијских карактеристика. Председник RIBA Ben Derbyshire сматра да ће ове карактеристике „утјецати на становање у Великој Британији у наредном периоду“.

Пројектована за три генерације исте породице „Caring Wood“ има атрактивну форму са четири искошене куле која су инспирисане изгледом традиционалних пољопривредних објеката за сушење хмеља. Овај необичан дизајн који одаје почаст локалном наслијеђу је оно што је дало дозволу за планирање у оквиру „National Planning Policy Framework“, нацрта који је раније препозно „изванредну архитектуру“.

За градњу су коришћени локални материјали и занатски производи, укључујући ручно израђене плочице, локални камен и шиндре од кестена. Пројекат такође враћа и пејзаж са 25.000 стабала постављених на имању од 84 хектара. Начела ниске енергетске ефикасности повећавају природну вентилацију, дневно освјетљење и пасивну вентилацију. Овдје су такође уграђени и елементи зелене технологије која укључује соларне плоче, електронско пуњење возила и топлотне пумпе које користе енергију земље.

„Осим тога што садржи ручно рађене елементе и што одише пространошћу „Caring Wood“ нас доводи до основног питања а то је како ћемо живјети заједно у будућности“, рекла је предсједавајућа у жирију за „RIBA House of the Year 2017“. „У тренутку када је све аутоматизовано, када смо преокупирани и изгубљени у персонализованом дигиталном свијету, пројектовање кућа у којима се породице окупљају је све важнији циљ.“

извор:http://gradjevinarstvo.rs/