Шатораста склоништа на Исланду изграђена од еколошких материјала

Свијетло плави шатор на падинама исландских вулкана изгледа спектакуларно баш као и ово острво у сјеверном Атлантику.

Поред својих божанствених водопада, гејзира и глечера, у нетакнутој природи Исланда поред многобројних туриста уживају и такмичари у трекингу који ће ускоро дуж својих стаза добити склоништа у виду шатора које су пројектовали Utopia Arkitekter из Штокхолма.

Ова шатораста конструкција веома лијепо изгледа, а направљена је од челичне конструкције и то тако да се на лицу мјеста може монтирати веома брзо – за само два или три дана.

Skýli (склониште на исландском) има четири троугласта забата и метални покривач обојен у свјетло плаво, чија нијанса подсјећа на живописну урбанистичку архитектуру Рејкјавика, главног града Исланда.

 

Склониште има четири собе: две спаваће собе, вишенамјенску кухињу са собом за прву помоћ и трпезарију са оставом, а цијела конструкција смјешта петнаест људи.

Четири троугласта, троструко застакљена прозора обезбеђују пуно природног свјетла у ентеријеру, док истовремено, омогућавају фантастичан поглед на панораму. Зидови су обложени ламелираним дрветом од чега је направљен и сав намештај у склоништу.

Испорука хеликоптером

Инсталира се брзо и лако, било гдје, а испорука је ефикасна и обавља се хеликоптером. Потребно је припремити темељну плочу на коју се поставља челична конструкција која се саставља за два или три дана.

Skýli гарантује здраво окружење полазећи од тога да је одрживи развој од највећег значаја. Сви материјали су еколошки и притом отпорни на екстремне временске прилике.

Свака кабина биће опремљена соларним панелом и батеријом за ограничено складиштење енергије. Кишница се може сакупљати са крова и пречишћавати као вода за пиће, док се кухињски уређаји снабдјевају течним нафтним гасом који се може користити и за гријање када је потребно.

 

Skýli трекинг кабина недавно је и номинована за награду Фестивала свјетске архитектуре у 2017. години.

извор:gradnja.rs