Први стадион са LEED Platinum сертификатом у САД-у

Mercedes-Benz Stadium“ који је пројектовала фирма HOK, је званично први професионални спортски стадион у Сједињеним Државама са LEED Platinum сертификатом.

Нови дом NFL клуба „Atlanta Falcons“ може се похвалити спортским објектом са највишим оцјенама када је LEED Platinum у питању.

Овај стадион карактерише много тога а не само његов јединствени кровни систем са увлачењем. Простор од два милиона квадратних стопа (око 185.800м²) је одрживи модел са иновативним карактеристикама без преседана. Пројектован је тако да чува воду, освјетљење и енергију.

„Поставили смо циљ, а то је да постигнемо највиши LEED рејтинг, јер је то исправна ствар за наш град и околину. Са овим што смо постигли имамо моћну нову платформу која ће се представити индустрији и нашим навијачима. Показаћемо да је могућа одржива и одговорна изградња за објекат било које врсте, величине и обима“, рекли су „Atlanta Falcons“ и власник и предсједник „Atlanta Uniteda“, Arthur Blank.

Стадион користи 47 одсто мање воде у односу на прописане основне стандарде, захваљујући свом високо напредном систему управљања кишницом, ефикасним инсталацијама и инфраструктури за очување животне средине.

Вртови са јестивим биљкама и урбанистичке баште промовишу послове производње хране и кулинарске индустрије. Сусједни зелени простор од 13 хектара ће имати могућности не само за одржавање спортских догађаја, већ и друштвених догађаја без играња.

Објекат садржи 4.000 соларних панела који генеришу довољно обновљиве енергије за снабдјевање струјом девет утакмица „Atlanta Falcons“ или 13 „Atlanta Uniteda“. Примјена свих ових стратегија чувања истовремено ће довести и до знатне штедње у оперативним трошковима током животног вијека стадиона.

Чак и долазак посетилаца на „Mercedes-Benz Stadium“ узима у обзир очување енергије. Држачи за бицикле, станице за пуњење 48 електричних аутомобила, пјешачке стазе и 3 „MARTA“ жељезничке линије које повезују град са овим великим објектом.