Електрана у Шведској користи гардеробу познатог бренда као извор енергије

Шведска електрана сjеверозападно од Стокхолма ради на томе да елиминише фосилна горива из употребе до 2020. године – алтернативе траже у дрвету и отпаду.

Ове године спалили су око 15 тона H&M гардеробе.

Шведска електрана која је у власништву компаније Маларенерги АБ у Вестеросу у Шведској, ради на томе да избаци из употребе нафту и угаљ и окреће се неочекиваном извору енергије: гардероби. Надлежни за залихе горива Јенс Нерен рекао је за Блумберг, „За нас то је употребљив материјал. Наш циљ је да користимо само обновљива и рециклирана горива.“

Шведска се може похвалити енергетским системом без емисија штетних гасова, вjетро, нуклеарним и хидроелектранама. Иако неке општине користе нафту и угаљ за гријање у зимским данима, власти се надају да ће се ускоро окренути биогоривима у потпуности.

Где се ту уклапа H&M? Маларенерги има договор са оближњим градом Ескилстуна да као гориво користи њихов отпад који, дијелом долази из складишта H&M-а. Џоана Дахл, директорка односа са јавношћшу H&M-а за Блумберг рекла је, „H&M не спаљује гардеробу која је безбједна за употребу. Додуше, наша је законска обавеза да гардеробу која садржи буђ или није у складу са нашим стриктним стандардима уништимо.“

Електрана која снабдјева електричном енергијом око 150 000 домаћинстава у Вестеросу, ове године спалила је око 400 000 тона отпада.

извор:energetskiportal.rs