Соларне еколошке земунице домаћег проналазача

Еколошке куће са земљаним штитом по изуму Вељка Милковића из Новог Сада грију се уз помоћ сунчеве свјетлости.

На основу планова проналазача Вељка Милковића, инжењер Александар Николић саградио је надомак Новог Сада кућу која се љети сама хлади а зими сама грије захваљујући сунчевим зрацима. Прву овакву еколошку земуницу Милковић је патентирао давне 1977. године, а до сада је изграђено десетак оваквих кућа у Србији. Кућа у Немановцима, салашарском насељу надомак Новог Сада, позитиван је примјер енергетски свјесне градње на  просторима Србије.

Примјер слојева за изолацију земунице

Због масивне земљане заштите моја соларна земуница може се сматрати рационалном самогрејном еколошком кућом. У њу се не улаже ништа што је изузетно скупо, уштеда енергије за гријање је 85 одсто, а струје за освјетљење 30 процената. С неким иновацијама, које тек намјеравам да објавим, на сунчевој енергији би могло да се уштеди и више од 90 одсто других енергената и чак 40 одсто струје која се троши за кућну расвјету – каже Вељко Милковић за МојНовиСад.

Бетон и трава

Александар Николић каже да је на своју земуницу утрошио око 100 тона армираног бетона и то је, у ствари, и основни материјал од којег је изграђена ова соларна самогрејна кућа. У паркинге, прилазе, терасе, уградио је још 40 тона армираног бетона. На кући нема никаквих других посебних захвата, изолација је уобичајена, прозори су стандардни. Кућа има приземље са улазом, великом дневном собом и кухињом, радном собом и радионицом, а на спрату су дјечија, две спаваће собе и купатило. Ископаном земљом прекривено је 80 одсто куће, док је на њој посејана трава.

На крову куће је трава

Површина цијеле куће је само 140 квадрата, и крајње је необичних димензија – двадесет пута пет метара, али изгледа као да је много већа, јер се простире скоро ширином цијелог плаца да би сви њени прозори гледали ка југу. Та фасада с рефлектујућим површинама изнад и испод прозора, направљеним од фолије налик на станиол, једина није покривена земљом.

Зими топло, љети свијеже

Како Николић наводи, у цијелој причи најтеже је било пронаћи плац у близини града који је довољно велик, а, што је најбитније, да је оријентисан према југу! Истиче да када зими има сунца, макар то било и један дан, у земуници је топло не само тог, већ и наредног дана, чак и кад је облачно. Ако имате два сунчана дана, онда отприлике још два дана уживате у тој топлоти. Колика ће уштеда у гријању бити зависи од размака између сунчаних дана. А за вријеме благих зима с много сунчаних дана, каква је била нарочито ова последња, можете да прођете с незнатним догријавањем.

Љетње скривање од сунца

Као што је преко зиме најважније уграбити сваки сунчев зрак, преко љета је битно сакрити се. Зато је кућа пројектована тако да сунце због свог високог положаја на небу потпуно сија изнад куће и сунчеви зраци од 5. маја до 15. августа не улазе у кућу. Високе температуре преко 35 степени Целзијуса напољу подижу температуру у кући са 24ºC на максимално 28ºC.

Једина енергетска брига преко qета јесте његовање травњака на крову. Наравно, потребно га је често заливати како га сунце не би спржило. Међутим за Николиће ни ово није превелика брига, јер имају своју воду, па им ни ту трошкови нису превелики.

Поред десет пута нижих трошкова одржавања и неколико пута дужег вијека трајања, ова кућа има и друге, не мање значајне предности. Земљани слој штити од спољних електромагнетних зрачења, буке и вибрација, а окружење зеленилом продужава животни вијек станара. Повећана је, такође, и сигурност у случају земљотреса, олујних вјетрова па и ратова – каже идејни творац Милковић.

извор:http://www.gradnja.rs/