Лампа коју умјесто струје покреће зелена биљка

Лампи представљеној на Седмици дизајна у Холандији коју је израдила Ерми Ван Ерс није потребна електрична енергија или батерија да ради, њу наиме покреће зелена биљка.

У процесу фотосинтезе, када упија сунчеву свјетлост како би избацила угљене хидрате и угљен диоксид, зелена биљка може произвести довољно енергије за напајање лампе – која је у складу с тим названа “The Living Light“.

Пошто се органска једињена ослобађају у земљиште приликом фотосинтезе, бактерије генеришу електроне и протоне. Ове честице се користе као извор енергије за напајање лампе. Што је биљка здравија, то се више одвија фотосинтеза – и више се енергије генерише.

Умјесто да укључују лампу у електричну утичницу, корисници требају залити биљку једном седмично. У току једног дана може произвести енергије колико је потребно за пола сата електричног набоја, иако може варирати у зависности од стања биљке.

“Иако та енергија није довољна да створи велику количину свјетлости, технологија која се користи за ову лампу могла би довести до доминације у будућности, гдје ће биљке бити извор енергије за цијеле градове умјесто електричне мреже”, рекла је Ван Ерс за Dezeen.