Полуукопана пасивна кућа од стакла с геотермалним извором енергије

Ко би рекао да може да се направи кућа с прозорима од пода да плафона а да је притом енергетски ефикасна!

Лондонски студио DSDHA руши предрасуде с кућом званом Covert House која је сва у стаклу. Уколико се правилно позиционирају велики стаклени отвори они не само да не умањују енергетску ефикасност објекта већ раде на његовом побољшању. Прозори од пода до плафона окренути су ка југу како би максимално искористили потенцијал сунчеве енергије.

pasivna-kuca-od-stakla-2

Наравно, да би кућа била пасивна – односно, енергетски независна – било је потребно уградити геотермалне пумпе које су задужене за загријавање воде. Такође, кућа је до пола укопана у земљу што значајно утиче на штедњу енергије јер не долази до дисипације топлоте.

pasivna-kuca-od-stakla-3

Поред тога што утиче на мањи рачун за струју и гас, полуукопана кућа нуди укућанима и приватност. Баш из овог разлога у нивоу испод нивоа земље смештене су спаваће собе.

pasivna-kuca-od-stakla-5

Covert House има разне системе за енергетску ефикасност. Ту је резервоар за прикупљање кишнице, соларни панели и систем за рекуперацију топлоте. Све у овој кући подређено је максималној уштеди енергије.

Занимљиво је да су у нивоу таванице на фасади стављена огледала која рефлектујући свијетло повећавају ниво освјетљења у укупаном дијелу куће.

извор:gradnja.rs