Соларна кућа у Тополи са озелењеним атријумом

Дрво у дневној соби, пуно свjетла и енергетска ефикасност главни су адути овог објекта у централној Србији.

Пројекат куће у Тополи од 115 квадрата потписује Студио Алфиревић из Београда, привукао нам је пажњу због централно позиционираног унутрашњег дворишта – атријума, око кога су распоређене све просторије. Одређујући фактори који су утицали на овакав концепт просторне и функционалне организације јесу тежња да се у кући оформи савремени стамбени ентеријер у коме би и у природној средини били омогућени сви услови за свакодневне потребе корисника, као и аспект безбједности, то јест, жеља да се због честих одсуства корисника имовина у потпуности обезбједи.

Једини улаз у објекат је са предње приступне стране, на којој се налазе сигурносна врата. Просторије су груписане у дневну и ноћну зону и повезане су у цјелину преко вјетробрана с предње и дегажмана са задње стране објекта, чиме је уједно успостављена кружна веза у објекту.

alfirevic-kuca-topola-03

Дневна зона је организована у виду отвореног плана код кога су све просторије оријентисане према централном атријуму са дрветом, који је формиран као визуелни продужетак дневног боравка. Централни мотив овог простора чини камин, интегрисан у унутрашњу фасаду објекта.

Конструкција куће је предвиђена у комбинацији масивног и скелетног система, са спољашњим зидовима од гитер блокова обложених термоизолацијом и слојем опеке, док је унутрашња фасада застакљена термопан стаклима. Кровна конструкција је од масивних дрвених греда.

alfirevic-kuca-topola-04

У закошену површину кровне конструкције, оријентисане према југу, интегрисани су хибридни соларни колектори помоћу којих се сунчева енергија претвара у топлотну и електричну. На кровним површинама су са обе стране распоређени прозори који су модуларно уклопљени у систем соларних панела.

Гријање простора је остварено помоћу система подног гријања, док се вентилисање просторија спроводи циркулацијом преко атријума и кровних прозора. Финална материјализација фасада је у племенитом малтеру, бојеном у бијели тон.

иѕвор:gradnja.rs