Енергетска ефикасност важна и за екологију и економију

У организацији Градске управе Града Бијељина, у хотелу „Дрина“одржани су други „Енергетски дани“ који су имали двије цјелине – сајам енергетске ефикасности и конференцију са панел дискусијом и презентацијама домаћих и страних стручњака из ове области.

„Енергетски дани“ су дио активности у оквиру иницијативе „Споразум градоначелника“ која окупља локалне самоуправе из цијеле Европе опредијељене за борбу против климатских промјена, као и напора за укључивање што више актера у спровођење Акционог плана о енергетској одрживости (SEAP) који се односи на јавни и приватни сектор.

Главни циљ оваквих манифестација је подизање свијести код грађана, младих, предузетника, дјеце, предузетника, јавних установа, предузетника и других друштвених чинилаца о важности енергетске ефикасности и одговорном коришћењу енергије. Енергетски дани су прилика за размјену знања и искустава за побољшање енергетске ефикасности, промовисање „зеленог“ предузетништва и рационалног коришћења енергије – навели су организатори ове манифестације.

Отварајући „Енергетске дане“, градоначелник Бијељине Мићо Мићић је истакао да у Бијељини постоје врло добра искуства кад је ријеч о до сада примијењеним мјерама за постизање енергетске ефикасности.

-У Основној школи „Вук Караџић“ је постављена спољна изолација, у дијелу зграда градске управе су постављени штедљиви системи за климатизацију и врло брзо се показало да су ове инвестиције оправдане због значајно мањих издатака за трошкове енергије. Наставићемо да радимо на подизању свијести код становништва на потреби паметног коришћења енергије како због заштите животне средине, тако и из економских разлога – најавио је градоначелник Мићић.

У дискусионом и презентаторском дијелу манифестације учествовали су представници међународних организација на подручју БиХ које раде на пројектима енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије – Њемачка организација за међународну сарадњу (GIZ) и Америчка агенција за међународни развој – пројекат Инвестирања у сектор енергије (USAD EIA), представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, као и представници Савеза општина и градова Републике Српске.

Горан Крстовић из GIZ-а је подсјетио да GIZ у БиХ већ годинама пружа помоћ установама заинтересованим за повећање енергетске ефикасности.

У Републици Српској и Федерацији БиХ постоји развијен законски оквир у области енергетске ефикасности, који је потребно стално дорађивати, али остаје питање финансирања, односно, субвенционисања улагања у повећање енергетске ефикасности – нагласио је Крстовић.

извор:infobijeljina.com