Пола милиона марака за наставак подршке развоју енергетске ефикасности у БиХ

У Сарајеву ће сутра представници УНДП-а у БиХ потписати споразум о додатном финансирању пројекта „Зелени економски развој“ од Владе Шведске у износу 2,9 милиона КМ, те споразум о суфинансирању са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске од 500.000 КМ, поводом наставка подршке системском развоју енергетске ефикасности у БиХ.

На сутрашњој церемонији биће представљене нове активности које ће финансирати Влада Шведске, Фонд за заштиту животне средине Федерације БиХ и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Присутнима ће се обратити резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу, министар спољне трговине и економских послова БиХ Мирко Шаровић, амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг, директор Фонда за заштиту животне средине ФБиХ Фуад Чибукчић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић, најављено је из УНДП-а.

Почетак активности на институционализацији енергетског менаџмента у јавним објектима на нивоу БиХ биће озваничен потписивањем Меморандума о разумијевању између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и УНДП-а. Овом приликом биће представљена и прва Типологија јавних зграда у БиХ.

Пројекат „Зелени економски развој“ подржавају Влада Шведске, Фонд за заштиту животне средине ФБиХ и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, ентитетским министарствима просторног уређења, кантоналним министарствима и другим партнерима.

Пројекат доприноси успостављању одрживог система управљања енергијом на свим нивоима власти у БиХ с циљем смањења емисија штетних гасова, унапређења енергетске ефикасности јавних објеката и реинвестирања остварених финансијских уштеда.

Од 2013. године реализоване мјере енергетске ефикасности на 86 јавних објеката допринијеле су годишњим финансијским уштедама у јавним буџетима већим од 2.700.000 КМ, креирању више од 800 зелених послова, смањењу потрошње енергије и оствареним уштедама од више од 50 одсто, смањењу угљен-диоксида /ЦО2/ еквивалентне емисије за око 7.000 тона годишње и побољшању услова рада и боравка за 60.000 корисника, наводи се у саопштењу.

Церемонија ће бити организована у 11.00 часова у згради УН у Сарајеву.

 

(Агениције)