У Новом Пазару ниче урбано стабло које само себе залиjeва?

Ово аутобуско стајалиште је зелена оаза у градској зони које не троши воду нити струју.
Архитекта Адмир Маровац из архитектонског студија Таilor осмислио је пројекат аутобуског стајалишта за Нови Пазар у облику стабла које не само да је независно од електричне мреже већ и само себе залијева.

Идеја за овакво конкурсно ријешење наметнула се сама по себи. Наиме, усамљено стабло је одувијек било уточиште путницима. Поред тога што служи као оријентир, оно је то и које штити од временских непогода, а притом пружа и преко потребан киосеник. С обзиром на то да је аутобуско стајалиште предвиђено за густо насељену урбану зону, Адмирова тежња била је да интерпретира стабло у савременој форми како архитектонски тако и функционално.

 

Да би концепт био комплетан пронађено је рјешење које би омогућило да аутобуско стајалиште одише и животом – и то зеленим садржајем које ће “ново стабло” одржавати само себе и на тај начин, поред соларних панела, објекат учинити самоодрживим. На крову стајалишта, у гранама, постоје сливници који ће атмосферске падавине одводити у скривену жардињеру с резервоаром из које ће се лоза разгранати кроз перфорирани лим који ће доминирати површином стајалишта. Вишак воде из резервоара ће отицати цријевом како би се наводњавао зелени појас око стајалишта.

Стајалиште пуни телефоне
Темељење стајалишта био се обавило тракастом темељном гредом, главна конструкција била би изведена од челика или алуминијума, док би се кров извео од лима. Освјетљење стајалишта је предвиђено амбијенталним, скривеним тракама које би се напајале преко фотонапонских ћелија. Пројектом је такође предвиђено и постављање дозни преко којих би путници могли допунити своје телефоне.

Адмир Маровац је овим рјешењем освојио друго место на конкурсу за пројекат аутобуског стајалишта у Новом Пазару. Оно због чега је његово рјешење посебно интересантно јесте да би овакво аутобуско стајалиште слало свим путницима поруку о еколошкој свијести и одрживом систему градње.

извор:gradnja.rs