У обнову болнице у Требињу уложено 900.000 КМ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је Влада Српске уложила готово 900.000 КМ у реконструкцију Болнице у Требињу додавши да су то прва улагања у обнову ове здравствене установе у посљедњих више од пет деценија, од када је почела са радом.


Голићева је током данашње посјете требињској Болници, чија је реконструкција у току, навела су ова улагања поклон Владе Српске граду Требињу.

Она је истакла да након реконструкције крова и фасаде и постављања нових отвора у првој фази, слиједи друга фаза која подразумијева нови начин гријања овог објекта.

„Друга фаза је инсталисање топлотних пумпи, потпуно други и знатно скупљи систем грејања, за које је Министарство успјело да обезбиједи 50 одсто бесповратних средстава, а остатак новца издвојиће град Требиње“, навела је Голићева.

Она је истакла да је Министарство изнијело пројекат енергетске ефикасности за цијелу БиХ у укупном износу од 17,3 милиона долара бесповратних средстава, али под условом да по пола износа иде у Републику Српску и Федерацију БиХ, односно да не буде досадашњи однос 40 према 60 у корист ФБиХ.

„Тај новац ће се са кофинансирањем локалних заједница и Владе Републике Српске трошити искључиво за реконструкцију и енергетско опремање свих јавних објеката, не само школских и здравствених“, рекла је Голићева.

Реконструкција Болнице Требиње почела је 1. јуна, а завршетак радова планиран је у марту наредне године, у које ће у оквиру двије фазе бити уложено укупно 1.400.000 КМ.

Директор Болнице Требиње Васо Мијановић захвалио је Влади Српске и Граду Требињу за издвојена средства те подсјетио да су радови у вези са пројектом енергетске ефикасности почели 1. јуна и да ће прва фаза бити завршена у децембру, а друга у марту наредне године.

„Влада Српске је препознала значај улагања у здравство“ навео је Мијановић и подсјетио да прва фаза у вриједности од 800.000 КМ обухвата изградњу крова, отвора и обнављање фасаде.

Он је истакао да ће у другој фази, која ће коштати око 600.000 КМ, комплетна Болница добити систем гријања и хлађења и машинске инсталације и соларне панеле за гријање воде.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је градска власт, као одговорна управа, успоставила снажан контакт са Владом Српске са којом ће заједнички реализовати неколико пројеката, попут реконструкције зграде требињске Болнице.

„Добром комуникацијом и сарадњом са Владом Српске многе ствари у локалним заједницама се могу унаприједити“, навео је Петровић.

Он је подсјетио да је град Требиње кандидовао и изгрању рециклажног центра на градској депонији Ободина.

„Посредством надлежног министарства и Фонда за заштиту животне средине дефинисане су потребе и потези како би се могла обезбиједити опрема за селекцију, сортирање и прераду отпада. Желимо да Требиње буде чисто, а не запуштено, неосвијетљено и прљаво, као претходних година“, рекао је Петровић.

Он је додао да је пројектна документација достављена ресорном минстарству да се размотри финансијска конструкција, како би то питање било трајно ријешено.

„Има још ствари које треба ријешити, као што је градња еколошких дворишта за селекцију отпада, едукација дјеце и становништа о овом питању. Министарство ће да помогне и набавку додатне опреме и возила за одвоз смећа, што ћемо затражити и посредством комуналног предузећа“, рекао је Петровић.

Он је нагласио да ће на тај начин и таквом комуникацијом са надлежним институцијама Републике Српске Требиње бити чистије, боље и привлачније мјесто за живљење, што је интерес сваке власти.

Голићева је прије посјете Болници разговарала са руководством Града Требиња, а присуствовала је и потписивању уговора за пројекат „Рехабилитација постројења за пречишћавање отпадних вода у Требињу“.

Вриједност уговора је 1.665.773 евра, од чега је милион евра грант Шведске агенције за међународни развој и сарадњу /СИДА/, а остатак су кредитна средства Европске инвестиционе банке /ЕИБ/.

 

(Срна)