У енергетско опремање школе „Свети Сава“ у Билећи Влада РС уложила стотине хиљада КМ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас у Билећи да је Влада Српске у уређење Основне школе „Свети Сава“ у овој општини уложила више стотина хиљада КМ, те најавила реконструкцију гријања у Средњошколском центру „Голуб Куреш“.

Након што је посјетила Основну школу „Свети Сава“ у којој су прије неколико мјесеци завршени реконструкција и енергетско опремање, Голићева је рекла новинарима да је овај пројекат коштао 700.000 КМ, од чега је Влада Републике Српске посредством Министарства издвојила 600.000 КМ, а УНДП 100.000 КМ.

„Завршена је комплетна фасада, отвори, термичка изолација крова, а најважније је да је замијењен енергент са фосилног на обновљиви извор енергије“, навела је Голићева.

Она је указала да младима треба пружити сваку подршку и обезбиједити им услове да уче и остану у Републици Српској.

„Власт је успјешна онолико колико иза себе остави. То се не односи само на републичке, него и на локалне власти“, истакла је Голићева.

Она је нагласила да је данас упозната и са проблемом гријања у Средњошколском центру „Голуб Куреш“, те да ће већ наредних дана бити ангажовани инжењери како би снимили стање и сагледали колико је неопходно средстава да би се што прије почело са радовима.

„Гријати се на лож-уље у 21. вијеку је недопустиво“, додала је Голићева.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Миодраг Парежанин изразио је задовољство урађеним и нагласио да су сада много бољи услови рада, и за ученике, и за наставни кадар.

„За само два и по мјесеца, колико смо користили ново гријање, уштедјели смо 30 одсто у односу на исти период када смо се гријали на лож уље“, рекао је Парежанин и истакао да је уштеда не само материјалне природе, већ да је ријеч и о здравијем начину гријања.

Школу је посјетио и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, као и народни посланици Радован Вуковић и Илија Таминџија, те начелник општине Билећа Миљан Алексић.

 

(Срна)