IEA: Ново доба у сектору соларне енергије убрзава раст обновљивих извора

Сектор обновљивих извора енергије расте брже него што се очекивало у великој мјери захваљујући „новом добу“ у производњи соларне енергије и снажној кинеској експанзији, објавила је Међународна агенција за енергију (IЕА).

„Свједочимо почетку новог доба у сегменту соларних фотонапонских сустава“, констатира у новом извјешћу извршни директор IЕА Fatix Birol.

„Очекујемо да ће капацитети соларних фотонапонских система до 2022. расти снажније од осталих обновљивих технологија“, додао је.

У IЕА-и су израчунали да су нови соларни фотонапонски капацитети у прошлој години порасли 50 посто, при чему је готово половина тог раста отпадала на Кину.

„Први су пута нови соларни фотонапонски капацитети порасли снажније од свих осталих облика енергије, надмашивши нето раст у сегменту угљена“, извијестила је агенција у сриједу.

Потакнути експанзијом соларног сектора, обновљиви извори биљежит ће раст и идућих година, прогнозирају у IЕА-и, и до 2022. године требали би порасти 43 посто, наводи се у извјештају.

До 2022. године капацитети за производњу енергије из обновљивих извора требали би се повећати за око 1.000 gigawatta, што по Бироловим ријечима одговара половини тренутних глобалних капацитета за производњу енергије из угљена чија је градња трајала 80 година.

IЕА је повисила процјену раста сектора обновљивих извора, који по њима увелике почива на додавању нових соларних капацитета у Кини и Индији.

„Двије трећине глобалне експанзије обновљиве енергије до 2022. године отпадат ће на три земље – Кину, Индију и Сједињене Државе“, процјењују у тој агенцији, додајући да би у том раздобљу укупни капацитети соларне енергије из фотонапонских сустава требали премашити укупне капацитете за производњу енергије у Индији и Јапану.

До 2022. године чак 30 посто енергије требало би се производити из обновљивих извора, у односу на 24 посто њиховог удјела у 2016. години.

Иако ће угљен задржати статус главног извора за производњу електричне енергије у 2022. години, заостатак обновљивих извора у односу на тај енергент бит ће преполовљен, процјењују у IЕА-и.

Кина ће и остати лидер када је у питању повећање капацитета за производњу енергије из обновљивих извора, с више од 360 gigawatta нових капацитета односно чак 40 посто укупних свјетских капацитета.

„Такав кинески раст обновљивих извора највећим је дијелом резултат забринутости због онечишћења ваздуха“, навела је IЕА.

Унаточ политичкој несигурности на федералној разини, Сједињене Државе задржат ће друго мјесто на тој скали, стоји у IЕА-ином извјешћу.

извор:energetika.ba