Модерна енергетски ефикасна кућа у Руми

Породична кућа за чији је дизајн заслужан новосадски студио за архитектуру и дизајн „Salt & Water“пројектована је према критеријуму енергетске ефикасности Б.

Кућа је оријентисана према југу а на њеном предњем дијелу налазе се велике стаклене површине. Предвиђено је да се топлотна енергија у кући добија путем геотермалних подземних пумпи, тачније од воде која се добија из дубоких бунара. Овај систем такође укључује аутоматско хлађење.

Фасада улице је потпуно затворена док са стране главног улаза налазе се балкони и сводови на одговарајућим положајима. Предвиђено је да се прозори и стаклена врата израђују из тростепеног Алумил стакла са минималном емисијом топлоте (модел S650). За вријеме изградње планирано је користити само природне материјале као што су камен, као и Wienerberger Porotherm W.i. План блок од 38 центиметара у којем камена вуна већ користи, тако да неће бити потребна додатна изолација на спољној фасади.

Помоћни објекти на парцели су гаража и пространа љетња кухиња која може да задовољава потребе проширене породице и укључује кухињу са благоваоном и спремиштем. Испред предње фасаде, на мјесту гдје се налази дневна соба, налази се у врту сједиште и мјесто за одмор са аутоматском рампи за нагиб. На неколико позиција на фасади главних и помоћних објеката налази се двориште са сензорима који региструју покрет.

Унутрашњост куће је уређена у модерном стилу и одражава луксуз и удобност. Једна од главних идеја за дизајнирање ентеријера била је организовање великог централног дневног простора који укључује кухињу, трпезарију и дневни боравак с приступом дворишту. Поред централног простора, у приземљу се налази предсобље, просторија за обуку, спаваћа соба са пространом гардеробом и купатилом, тоалет, остава и вешерај.

На првом спрату долазе степенице чији су зидови претворени у декоративне површине и заједно са освјетљењем направити лијепу салонску зону опремљеног луксузним намештајем. Овај простор такође може послужити као нека врста чекања за пословне госте нашег клијента. На првом спрату налази се главна спаваћа соба са великом купаоном и гардеробом, модерно опремљеном канцеларијом, три мање спаваће собе за остале чланове проширене породице, купатило и додатна остава.

Предвиђено је да се приликом изградње ентеријера користи пуно камена и других природних, углавном луксузних материјала. Унутрашњост се карактерише свјетлим тоновима.

Посебне елементе за дизајн ентеријера обезбеђује и тим за дизајн ентеријера који је „Salt & Water“ дизајнирао за ову област. У питању су дрвене зидне облоге са флоралним шаром у сребрној боји које су место нашле у главној спаваћој соби, декоративни зид обложен каменом у ходнику иза кухиње, уникатни клуб сточићи у дневној соби и друго.

извор:kucastil.rs