Кућа са потрошњом струје у износу од 2,35 долара годишње

Архитектонске фирме из Мелбурна Sociable Weaver i Clare Cousin Architects су удружиле снаге како би створиле оно за шта се тврди да је прва угљенично-позитивна кућа у Аустралији са 10 звjездица. Невјероватна кућа „10 Star Home“ изграђена је са филозофијом нултог отпада и пројектована је да позитивно премаши своју емисију угљеника током животног вијека куће, предвиђајући уштеду емисије угљен-диоксида од 203кг годишње.

10 Star Home“ је прва кућа у Викторији која има рејтинг од 10 звјездица,“ каже Nat Woods iz Sociable Weavera za New Atlas. „Вјерујемо да ће то бити и прва кућа у Аустралији са 10 звјездица, али и угљенично-позитивна и изграђена према принципима нултог отпада и филозофији биологије. Желимо да кажемо да је кућа у потпуности одржива“.

 

10 Star Home“ је пројектован и креиран као примјер како одржива кућа може бити модерна, функционална и лијепа. Кућа од 160м² изграђена је коришћењем традиционалних техника изградње и уз стварање што мањег отпада па су сходно томе на депонији завршиле само три кесе смећа. Циљ „нултог отпада“ постигнут је у сарадњи и са добављачима тако што су смањили број амбалаже за материјале које су испоручивали на лице мјеста, док су неки рециклирани или поновно коришћени. На примјер, гипсани елементи су додати у двориште.

„Кућа прати стандардне грађевинске процесе“, каже Woods. „Намјерно смо одлучили да то буду процеси и технологија доступни на тржишту и приступачни. Нисмо жељели да пројектујемо кућу која захтјева скупу технологију или сложене процесе који нису познати и доступни свим градитељима. Такође смо предузели напоре у вези са осигурањем да приликом изградње настане мала количина отпада.“

Кућу карактерише екстеријер од FSC сертификованог тврдог дрвета, полирани индустријски бетонски подови са изолацијом, пасивни соларни систем и кров у облику лептира који обезбеђује високе плафоне унутар куће, максималну соларну продорност за пасивно соларно гријање и унакрсну вентилацију која загријава и хлади кућу. Поред тога, у оквиру куће се налазе соларни панели на крову снаге 5кW, топлотна пумпа, резервоар за сакупљање кишнице од 10.000 литара, прозори са дуплим стаклом, LED расвjета и нетоксични намештај. Према подацима Sociable Weaver очекивани рачун за енергију куће је само 2,35 USD годишње.

„Пасивни соларни систем максимизира продирање сунчеве свjетлости кроз велике прозоре који су окренути према сjеверу и заробљава топлотну масу током дана, а затим је ослобађа ноћу“, каже Woods. „Користили смо нову технологију изолације која се зове „Bio-Phase Change Material“ (bioPCM) која је уграђена у зидове и плафоне како би замjенила и ослободила топлоту. Чак и за вријеме хладних зима кућа је и даље примјетно топла унутра без потребе за било којим механичким гријањем.“

У унутрашњости куће налази се велика савремена кухиња која гледа на отворени простор и трпезарију. Велики стаклени прозори од пода до плафона су ту како би се пружио поглед на предивно приобаље, а меке неутралне боје помажу кући да се лакше уклопи у природни пејзаж. Остатак куће чини модерно купатило и једноставна спаваћа соба „отвореног типа“.

Архитекте су одлучиле да кућу опреме са домаћим у и одрживим аустралијским производима, укључујући намјештај од дрвета израђен од рециклираног или одрживог дрвета, органске памучне душеке и постељину, нетоксичне производе за чишћење, собне биљке које пречишћавају ваздух па све до бамбусових четкица за зубе. Осим тога, унутрашњи зидови су окречени неотровним бојама и материјалима за завршну обраду.

„Волимо топли и пријатни ојећај који пружа кућа“, каже Woods. „Чим уђете унутра, осјећате се опуштено и мирно – што је фантастично јер кућу користимо као нашу канцеларију!“

10 Star Home“ је отприлике око 386.400 USD. Кућа је тренутно отворена за јавност. Архитекте се надају да ће други градитељи и архитекте искористити инспирацију из „зелене“ куће и искористити је као модел за будуће пројекте.

„Такође желимо и да помjеримо границе у одрживој градњи у Аустралији, охрабрујући све градитеље и пројектанте да размишљају о једноставним начинима изградње куће које су боље за планету“, каже Woods.

Sociable Weaver се тренутно припрема за изградњу своје слиједеће куће у оквиру пројекта еко-села „Mullum Creek“ за које се очекује да ће бити завршено до средине 2018. године.

izvor:gradjevinarstvo.rs