Нијемци праве највећу станицу за пуњење електричних возила на свијету

 

Ова станица би могла да смањи потрошњу горива за 29,5 милиона литара годишње.
Пошто све се више људи одлучују за електрична возила, а паралелно с тим многе европске земље уводе забране приступа ужим зонама њихових градова возилима на дизел моторе, потреба за електричним „пумпама“ расте незајажљивим стопама. Зато је њемачка компанија Сортимо рјешила да изађе у сусрет возачима тако што ће на ауто-путу А8 изградити највећу станицу за пуњење електричних возила на свету са 144 пуњача, пише франкфуртски FAZ.

Jедном када буде изграђен, Innovationspark Zusmarshausen ће моћи да напуни 4.000 возила за дан. Од 144 пуњача, 24 ће бити супербрзим пуњачима капацитета 350 кW који су бржи од Теслиног Superchargera од 150 кW. По прорачунима компаније Сортимо, ова станица би могла да смањи потрошњу горива за 29,5 милиона литара годишње чијим сагоревањем би се у атмосферу избацило 60.000 тона карбондиоксида.

Наравно, колико год пуњачи данас били напредни они и даље захтjевају извесно вријеме за пуњење батерије аутомобила. Због тога ће ова станица понудити ресторане, кафиће и продавнице али и канцеларијске просторе у којима ће возачи моћи да раде док чекају да се њихов ауто надопуни.

Еколошка пумпа
Станица је пројектована тако да буде у еколошком духу па ће зато њен кров бити прекривен травом, а објекат ће бити грађен по LEED принципима енергетске ефикасности. Каку кажу из компаније Сортимо, „станица је окружена зеленилом па смо с тога предвидjели мjеста да се људи одмарају у природи док се аутомобили пуне.“

Такође, станица ће бити опремљена соларним панелима који ће се заједно са свим другим средствима за интерну производњу енергије користити за потребе напајања пуњача.

Пројекат  Innovationspark Zusmarshausen на ауто-путу А8, који спаја југ Њемачке с Луксембургом на западу и Салцбургом на истоку, добио је подршку Министарства транспорта и требао би да буде изграђен до краја 2018. године.