Енергетска ефикасност објеката: Трошкови улагања, могућности финансирања и резултати

Енергетска ефикасност тема је која је посљедњих година све популарнија на нашим просторима. Иако су у свијету уштеда енергије и кориштење енергије из обновљивих извора постали стандард који је добро законски регулисан и има своју примјену како у јавном животу, тако и у приватним домаћинствима, у Републици Српској свијест о значају енергетске ефикасности тек почиње да се буди.

Енергетска ефикасност објеката у зградарству у Републици Српској регулисана је Законом о енергетској ефикасности, Законом о уређењу простора у грађењу, у оквиру којег постоје три Правилника.Од ступања ових Правилника на снагу, свака новоизграђена зграда на територији Републике Српске мора добити енергетски сертификат који јасно показује енергетске карактеристике објекта прије него што се изда употребна дозвола.

Надлежна институција за питања из области енергетске ефикасности у Републици Српској је Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност. Фонд је и адреса за све грађане који желе да сазнају више информација о енергетској ефикасности, начинима уштеде енергије као и актуелним субвенцијама улагања у енергетску ефикасност за физичка лица.

Када су јавне зграде у питању, у Републици Српској је реализовано неколико пројеката енергетске ефикасности са циљем уштеде енергије. У току је и реализација пројекта Енергетске ефикасности који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, а у оквиру којег ће бити обновљено више од 30 јавних зграда – школа и болница.

Шта је енергетска ефикасност

Прије свега важно је прецизно дефинисати шта подразумијева појам енергетске ефикасности. Најкраће речено, енергетска ефикасност је уштеда енергије без сманења комфора у објекту који се користи. Уштеду енергије можемо остварити на више начина. Неки од њих не траже додатна улагања и огледају се у промјенама свакодневних навика.

Оне подразумијевају гашење свјетла у просторијама у којима не боравимо, затварање славина на чесми у моментима кад не користимо воду (нпр. док четкамо зубе или сапуњамо тијело приликом туширања), гашење уређаја које не користимо у датом тренутку – телевизор, рачунар и слично.

Ове навике није тешко усвојити а оне могу, иако на први поглед не дјелује тако, знатно да допринесу смањењу мјесечних рачуна. Зато је веома важно о енергетској ефикасности едуковати не само одрасле него и дјецу које ће усвојене навике о енергетској ефикасности задржати и када одрасту.

Енергетска ефикасност објеката
Када је ријеч о видљивим резултатима, енергетска ефикасност објеката је најзначајнија у оним објектима у којима боравимо. Када су у питању објекти за становање, постоји низ корака које дугорочно доносе значајне уштеде.

Трошкови улагања и резултати

Кренимо од фасада. Правилним избором материјала за изолацију осигураћемо адекватну температуру унутар објекта током цијеле године. Тако ћемо зими трошити мање енергије за утопљавање, а љети ћемо редуковати употребу клима уређаја за рахлађивање.

Трошкови улагања у уградњу термалне фасаде у просјеку коштају око 40 КМ по метру квадратном.

Након фасаде, за повећање енергетске ефикасности објеката, значајни су врата и прозори. Стара и дотрајала столарија може бити велики потрошач енергије, јер тим путем зими у објекте улази хладноћа а љети врућина.

Статистике показују да топлотни губици зграде кроз прозоре износе 50% укупних топлотних губитака, а то су већи губици него кроз зидове. Зато су прозори веома важни у укупним енергетским потребама зграде, а резултати су видљиви одмах.

Улагање у замјену прозора кошта у просјеку 300 КМ по метру квадратном, у зависности од квалитета.

Овдје долазимо до система за гријање простора у којем боравимо. Већ смо напоменули да енергетска ефикасност објеката представља уштеде енергије али не науштрб смањења удобности боравка у објекту. Важно је изабрати уређаје који имају термостат и дају нам могућност контроле температуре.

Важан је и избор енергента, при чему је такође пожељно да је из енергетски обновљивог извора. Неке анализе показују да резултати смањење топлоте унутар објекта за само један степен годишње доноси уштеду од око 5 одсто.

Енергетска ефикасност објеката гдје су трошкови улагања нешто мањи али имају значајан допринос је расвјета. Ако замијените обичне сијалице штедљивим уштедићете и до 80 у потрошњи електричне енергије. Штедне сијалице могу трајати и до 50 пута дуже од обичних.

Стигли смо и до електричних уређаја. Приликом куповине нових кућанских апарата пожељно је обратити пажњу на енергетске ознаке које нам говоре колико је дати уређај енергетски ефикасан, односно штедљив.

Уређаји са енергетском ознаком А или А+ троше најмање енергије приликом употребе.

Тешко је дати генерални закључак о томе колики су тачно трошкови улагања ако желимо да нам енергетска ефикасност објеката буде максимална јер тај прорачун зависи од бројних фактора попут количине и врсте материјала у која се улаже.

Ипак, нека истраживања показују да се инвестиција у комплетно енергетско опремање објекта може исплатити у периоду од седам до осам година. Конкретно, улагањем од пет до 10 хиљада евра у повећање енергетске ефикасности просјечно домаћинство би покрило минимално 50 одсто својих потреба за електричном енергијом.

Паметне куће

У свијету су све популарније такозване „паметне куће“ које су у потпуности изграђене на принципима ефикасног кориштења енергије, а није ријеткост да зграде, најчешће оне пословне, у потпуности надгледају софтвери који управљају свим процесима. Развојем технологије паметне куће постају стандард у грађењу чак и на нашим просторима.

Неке од најпрактичнијих функција које могу имати ови софтвери су нпр. аутоматско затварање прозора, спуштање ролетне, регулација темепратуре, вентилације, расвјете, а све са циљем уштеде енергије. Оно што је можда и најважнија одлика ових система је да се свим наведеним функцијама може управљати даљинским са било које удаљене локације.

Кредити за енергетску ефикасност

Како је свијест о значају енергетске ефикасности код нас почела да расте, тако се повећавају и начини да улагање с циљем да енергетска ефикасност објеката постане доступна што већем броју грађана. Ипак, често је врло тешко или чак немогуће издвојити новчана средства за ове намјене из постојећег кућног буџета, па посежемо за кредитима и позајмицама.

Кредити за енергетску ефикасност и њихова реализација доносе бенефите појединцима који бораве у објектима, али и тржишту у цјелини је повећање енергетске ефикасности потреба а не луксуз. Поред повољних услова кредитирања, ова линија нуди и специјални бонус – једнократна бесповратна средства за улагања у распону од 15 до 35% износа инвестиције или износа кредита.

Могућности финансирања – Кредити за енергетску ефикасност UniCredit Bank Бањалука


Кредити за енергетску ефикасност Unicredit Bank Бањалука су заправо кредитне линије са роком отплате до 10 година и максималним износом до 60 хиљада KM.

На практичном примјеру то изгледа овако: Ако сте сте нпр. одлучили за нову термалну фасаду у вашој кућу и постављање нових прозора и израчунали да вам је за ту инвестицију потребно 30 хиљада марака, реализацијом кредита за енергетску ефикасност остварили би једнократни подстицајни бесповратни бонус у износу од шест хиљада марака.

Или, узмимо за примјер да желите да инвестирате у куповину пећи на биомасу/пелет и потребно вам је три хиљаде марака. Кредити за енергетску ефикасност Unicredit Bank Бањалука вам омогућавају да за ову инвестицију, с роком отплате од 24 мјесеца, имате укупан износ камате за кредит 191, 24 КМ, а износ подстицајног бесповратног бонуса био би 450 КМ.

Једноставном рачуницом закључујемо да су кредити за енергетску ефикасност у домаћинствима један од најприхватљивих начина финансирања инвестиција у енергетску ефикасност објеката у којима боравимо.

Пројекат енергетске ефикасности у Републици Српској

Пројекат енергетске ефикасности у Републици Српској, којим ће бити обновљено више од 30 јавних зграда у Републици Српској, има још једну врло значајану компоненту – подизање свијести јавности о енергетској ефикасности.

Већ двије године актуелна је медијска кампања путем које се настоји што више приближити грађанима ова област и дати им основне информације о значају уштеде енергије и начинима на који то могу да постигну. Едукација је први корак при остварењу уштеда енергије. Само ако располажемо релевантним информацијама о томе зашто треба штедити енергију, почећемо да мијењамо своје свакодневне навике. Малим корацима свако ће допринијети повећању енергетске ефикасности у свом окружењу, а подизањем свијести јавља се и већа потреба за конкретним дјеловањем.

Законска регулатива основна је претпоставка дјеловања друштва у правцу повећања енергетске ефикасности. На другом мјесту су пројекти Владе који повећавању енергетску ефикасност Републике Српске, а након тога иду субвенције за улагање у енергетску ефикасност.

Субвенционисање кредита за енергетску ефикасност требало би да постане стандард у пословању банака, а сваки појединац треба да да свој максималан допринос у очувању енергије. На тај начин добијамо једну заокружену цијелину дјеловања са циљем повећања енергетске ефикасности и уштеде енергије, што је претпоставка за стварање здраве средине у којој су смањени трошкови свакодневног живота и негативни утицаји на животну средину.

Енергетска ефикасност и очување животне средине


На крају, али никако мање важан, је и и утицај ефикасне потрошње енергије на очување животне средине и смањење загађење околине. Веома је важно да постанемо свјесни да природни ресурси које неконтролисано ужурбано трошимо нису непресушни.

Шуме и ријеке и сва природна богатства које имамо полако почињу да нестају и то је чињеница пред којом не смијемо затварати очи. Дакле, енергетска ефикасност и очување животне средине значе прије свега рационалану употребу енергије.

Зато се велика пажња посвећује подизању свијести јавности о значају употребе енергије из обновљивих извора као што су соларна енергија, енергија воде, енергија вјетра, биомасе.

Кориштењем енергије из обновљивих извора смањује се емисија угљен диоксида у атмосферу и повећава енергетска одрживост система, а заузврат добијамо здравију животну средину и чувамо ресурсе за неке нове генерације.