Хоће ли Бањалука мијењати јавну расвјету?

У уличне свјетиљке на подручју Бањалуке већином су уграђене сијалице од натрујума које су доста штедљиве, због чега се пажљиво мора анализирати исплативост њихове замјене ЛЕД свјетлима, каже в.д. начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове, Петар Билчар.

Он појашњава да су у нове уличне свјетиљке, које су постављане посљедњих мјесеци, уграђиване сијалице од натријума које спадају у категорију штедљивих. Оне су замијениле досадашње живине сијалице које троше више струје.

С обзиром на то да се већ води рачуна о штедњи на уличној расвјети, поставља се питање да ли су Бањалуци и околним мјесним заједницама потребне свјетиљке са лед освјетљењем.

– На мјестима у граду на којима је до сада уграђена, ЛЕД расвјета је замијенила живине сијалице, па се у том случају може говорити о значајној уштеди. Однос потрошње између ЛЕД и натријумских сијалица није тако значајан. Замјена се исплати, али је период отплате ЛЕД сијалица много већи – рекао је Билчар.

Он додаје да је Градска управа у овој години снимила стање расвјете како на урбаном, тако и на руралном подручју, те са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) ради студију изовдљивости увођења ЛЕД расвјете.

– Израда студије изводљивости је у току и након што је добијемо од ЕБРД, знаћемо у ком правцу ћемо ићи и на који начин урадити посао, односно, да ли да мијењамо комплетну расвјету или дијелове, те по којем моделу то да радимо – изјавио је Билчар.

 

Уштеде нису занемариве

Подаци из претходних година показују да се из буџета Града годишње издвоји око 1,5 мил КМ за плаћање рачуна за струју коју је потрошила улична расвјета. Процијењено је да би уградњом ЛЕД сијалица рачун за струју био смањен на око 800.000 КМ, па би око 700.000 КМ ишло на отплату ове инвестиције.

На подручју града се налази више од 16.000 свјетиљки, од којих је око 1.000 старије од 30 година.

 

 

(ekapija.com)