Представљен нови модел зеленог крова у Холандији

Холандски инжењер, Јорис Ветен, представио је нов модел крова-баште који може да прими више кишнице и троши мање струје него постојећи зелени кровови. Ветен је представио систем крова-баште, заснован на капиларном систему који за заливање биљака користи изолациони материјал умјесто електричних пумпи.

Зако сензори у плитким слојевима земље кровних башти прате влажност и температуру и по потреби отварају отворе за заливање воде прикупљене у изолационом материјалу или отворе за одводјење вишка воде.

Ту  можете имати састанке. Можете и да отворите ресторан како би кров-башта био економски кориснији. Али прије свега, ми тако коначно успјевамо да употребимо посљедњи неискоришћени квадратни метар урбане средине – рекао је у петак Ветен за Асошиејтед прес пре званичне презентације.

Он је кров-башту направио на врху бивше морнаричке болнице у Амстердаму, с које се пружа поглед на музеј NEMO, чији је коси кров украшен баштом, кафеом и терасом. Ветенов зелени кров, дизајниран тако да биљке могу да расту на њему, расхлађује и зграду, и ваздух непосредно изнад њих на два начина. Биљке на крову одбијају врућину коју класични кровови апсорбују, а топлота се смањује и испаравањем воде. Он је навео да је мјерење у веома топлом дану показало температурну разлику од 40 степени C измедју његове баште на крову бивше болнице и крова премазаног црним битуменом.

Стручњак за зелене кровове, Роберт Снеп, који није повезан с Ветеновим пројектом, рекао је да је расхладни ефекат таквог крова добро познат, али и да га је Ветен побољшао начином на који складишти кишницу и тиме што је користи за заливање.

Паметан кров заиста гарантује испаравање током топлотних таласа и тако расхлађује околину. Људи могу добро да спавају и да раде у таквом окружењу – рекао је Снеп.

Ветен је додао да његов систем може бити постављен на било који раван кров који може да издржи тежину баште. Он је навео да трошкови таквог пројекта вероватно износе од 100 до 150 евра по квадратном метру.

извор:www.energetskiportal.rs