Да ли зидати монтажну или класичну кућу?

Монтажне куће су протеклих деценија биле предмет дискусија и многих расправа, како стручњака, тако и јавности.

Да ли градити зидану – класичну или монтажну кућу?

Универзалан одговор на ово питање не постоји, већ зависи од индивидуалних потреба инвеститора и његових уверења.

Монтажне куће су идеалне за људе који желе да живе у кући пројектованој и дизајнираној према личним потребама, али их градња као процес не занима или о њој не знају довољно, немају искуства те врсте, ни времена да се градњом баве, па тако све препусте извођачима по систему „кључ у руке“.

Монтажне куће нису новитет. Оне су се појавиле још у 18. вијеку, а савремене монтажне куће доживеле су експанзију седамдесетих година 20. вијека. То су објекти чији се елементи израђују у радионицама или фабрикама, одакле се ти готови елементи – дијелови куће, произведени према архитектонском пројекту, транспортују на потребну локацију и затим склапају на лицу мјеста.

Када су у питању монтажне куће најчешће спомињане предности су: нижа цијена, брзина градње и енергетска ефикасност.

Вријеме потребно за изградњу монтажне куће много је краће него вријеме потребно за изградњу зиданих објеката. Наиме, за вријеме које је потребно да се израде зидови, прозори, панели и остали дијелови монтажне куће у фабрици, на локацији на којој ће бити изграђена кућа могу се урадити темељ и остали припремни радови. Процењује се да је уштеда у времену и до три пута већа, јер изградња монтажне куће траје до неколико мјесеци, док изградња класичне зидане куће годину дана. Монтажна кућа је комплетно завршен производ, а код класичне градње увијек има нешто што остане недовршено, најчешће то буде фасада, па се често дешава да људи годинама живе у недовршеним објектима.

Исплативост монтажних кућа је предмет разматрања – може се рећи да коштају мање од зиданих, али не и доста мање, јер истакнуте цијене најчешће не обухватају израду темеља, инсталацију гријања, електро радове, водовод и канализацију, лимарске радове и друге завршне радове, као ни прилагођавање стандардних понуда конкретним потребама инвеститора.

Цијене монтажних кућа инвеститори дефинишу у зависности од величине куће, нивоа изграђености и врсте материјала који се уграђује, приступачности терена и система гријања, као и да ли је кућа у „сивој фази” или „кључ у руке“.

Када се све то сабере, финална цијена монтажне куће је веома блиска цијени класично грађене куће.

Међутим, предност је што се код монтажне куће у старту зна колика је укупна цијена куће, јер су сви пројекти, мјерења, радови, материјали и други издаци прорачунати прије него што се крене са израдом куће. Што се тиче трошкова одржавања монтажне куће, трошкови одржавања сваке куће независно од система градње су исти за исти квалитет уграђених производа.

Рок трајања монтажне куће је углавном до 100 година уз редовно одржавање, док се сматра да је рок трајања зидане куће знатно дужи. Међутим, ни квалитетну класично грађену кућу није технички и економски исплативо адаптирати након 100 година, већ је повољније срушити стару и саградити нову. Исто важи и за монтажну кућу с том разликом што се објекат тада може једноставније и јефтиније демонтирати и рециклирати. Животни вијек сваког производа, па тако и када је у питању кућа, зависи од квалитета материјала и израде, завршне обраде и заштите.

Енергетска ефикасност је несумњива. Монтажне куће спадају у облик „зелене градње“ – за израду дијелова монтажне куће користе се природни материјали као што су дрво и смола, па се тако изградњом монтажне куће чува животна средина. С обзиром на то да је грађевинска индустрија један од највећих загађивача животне средине, дрво као основни грађевни материјал монтажних кућа представља еколошки прихватљив избор, не само зато што је за његову обраду потребно знатно мање енергије, него и зато јер је такве грађевинске елементе у потпуности могуће рециклирати. Квалитетном и правилно изведеном термоизолацијом одговарајуће дебљине, као и квалитетном PVC и Alu столаријом која се уграђује, чува се енергија и задржава пријатна микроклима у објекту, што доприноси томе да монтажна кућа буде енергетски ефикасна.

Бpојне су предрасуде када је у питању изградња монтажних кућа, јер се за њих и даље везује опис „направљене од картона“ и „дизајн без карактера“. Чињеница је да због овог предубjеђења слабо пролазе на тржишту некретнина и приликом продаје јефтиније су за 30 одсто у односу на класично зидане објекте. Међутим, уколико инвеститор – корисник жели да избjегне дугачак период изградње и борбу са разним мајсторима, у много чему је бољи избор монтажне куће у односу на класичну градњу. Овакав тип градње нуди много могућности, варијанти и карактеристика које могу задовољити сваког, јер монтажна кућа данас представља квалитетну алтернативу класичној градњи, коју би озбиљно требало да размотри сваки потенцијални инвеститор.

Не уливају повjерење?

Чињеница је да се монтажне куће праве од лаганих материјала, а људима са нашег поднебља који су генерацијама зидали циглама и блоковима, то не улиjeва повjерење.

Распрострањена је прича како се за кратко вријеме (30-40 година) монтажне куће распадају саме од себе, а дрвени везни елементи, због наглих климатских промjена, већ након десетак година искриве. Међутим, данашње монтажне куће су далеко напредније и деценије искуства у извођењу и изградњи монтажних кућа довеле су до унапрjеђења технологије и коришћења савремених материјала који су заслужни за њихову све квалитетнију и ширу примjену. На њима се примjењују иновације у области грађевине, дрвне индустрије, екологије и сви материјали од којих се монтажне куће израђују морају да испоштују прописане стандарде и мjере заштите.

Извор:www.mojkvadrat.rs