Ове соларне стаклене призме производе електричну енергију

Solar Squared су блокови од стакла од којих можете направити провидни зид који прави струју.
Сjећате ли се стаклених призми? Некада су баш биле популарне у ентеријерима зато што су се од њих правили зидови који су дијелили просторију а притом нису спрjечавали продор свјетлости пошто су транспарентне.

Врло је вјероватно да ће поново ући у моду јер су стаклене призме 21. вијека добиле још једну занимљиву карактеристику која је у складу с трендом масовног коришћења обновљивих извора енергије. Наиме, нови блокови од стакла сада имају уграђене соларне ћелије које им омогућавају да праве струју!

Научници с Универзитета Еxетер развили су нову стаклену призму названу Solar Squared у коју се током производње уграђује низ оптичких елемената коју фокусирају сунчеву свjетлост у малене соларне ћелије. Призме су дизајниране тако да обезбиједе максималну апсорпцију свjетлости чак и у непредвидљивим урбаним подручјима.

Рјешење за фасаду
Професор Tapas Mallick и доктор Hasan Baig с Универзитета Еxетер очекују да би њихов патент, који је још у фази тестирања, могао да унесе револуцију у грађевинску индустрију.

„Стандардна рjешења за соларне технологија траже велике површине, а притом и не изгледају баш најљепше,“ каже доктор Baigг. „Ми смо хтjели да превазиђемо ова ограничења тако што представили нову технологију која може бити саставни дио сваке фасаде.“

Конкурентна цијена
Научници су у потрази за инвеститорима и архитектама који би примјенили ове стаклене призме у свом пројекту. Уколико би успјешно прошле завршни тест, Solar Squared ће ући у производњу, а коначна цијена производа вјероватно ће у почетку бити нижа од класичних стаклених призми како би се купцима скренула пажња.

извор:www.gradnja.rs