Ускоро би у расхладним уређајима као радни флуид могла да се користи вода

Климе и други расхладни уређаји ускоро би могли да постану више еколошки, јер ће као радни флуид бити коришћена вода. Реч је о пројекту „eChiller“, којим би могло да се омогући да се хлађење умјесто са фреоном, врши са водом на ниским температурама.

Пројекат развија њемачка компанија „Efficient Energy“ из Фелдкирхена, а стручну и новчану подршку у износу 300.000 евра пружила је Њемачка савезна фондација за животну средину (DBU). Ова компанија до сада је већ развила и серијски произвела расхладни систем за хлађење рачунарских центара и сервер соба, који као радни флуид користи управо воду.

Примjена наведених система још увијек је ограничена на средњоевропско климатско подручје и температуре хладне воде од највише 18 °C, док би у будућности могле да се омогуће и температуре од 12 °C. Тиме би се уједно омогућило да се такав систем користи и у јавним зградама, хотелима, разним дворанама и сл. При томе, осим чињенице да је вода 100% природни радни флуид, позитивно је и то што се у односу на уобичајене расхладне системе, потрошња енергије може, у зависности од начина примене, смањити и за 80%.