Свака кућа у овом насељу је електрана за себе

У Уједињеном Краљевству спроводи се експеримент који би требао да укаже како добро осмишљен пројекат може да утиче на енергетску ефикасност цијелог једног насеља. Наиме, 16 зграда у велшком граду Нит биће опремљено најновијом технологијом која ће омогућити производњу и складиштење енергије која покрива 100% потреба за струјом житеља овог насеља. Заправо, цијели комшилук биће повезан тако да служи као један аутономни извор чисте енергије.

Зграде као електране

Програм назван „Зграде као електране“ настао је колаборацијом Центра за иновације Specific и групе Pobl специјализоване за социјално становање. Овај пилот пројекат требао би да покаже да ли је изводљиво да насеља, која аутономно производе енергију, замијене електране.

Зграде су пројектоване тако да се максимализује учинак соларних панела на крововима али и колектора који ће користити сви станови.

Ново насеље у Велсу имаће 16 зграда са двособним и трособним становима као и гарсоњерама. Међутим, оно што издваја ово насеље од осталих јесте да је облик зграда подређен побољшању енергетске ефикасности, односно, производњи што више енергије. Тако су зграде пројектоване да се максимализује учинак соларних панела на крововима али и колектора који ће користити сви станови за, на примјер, пуњење аутомобила на електрични погон.

Позитивне куће

Бројне технологије учиниће ове домове ултра ефикасним. На примјер, фасаде зграда ће бити урађене од перфорираних металних панела који се загријавају када их обасјава сунце. Овај топао ваздух биће искоришћен за гријање станова.

Елфед Робертс, званичник из групе Побл, поздравио је одлуку за градњу оваквог експерименталног насеља рекавши да оно нуди рјешење за енергетски ефикасно становање које притом није јако скупо.

Уколико се овај пилот програм покаже успјешним, сљедећи корак је изградња 1.200 енергетски позитивих кућа у Свознију.

 

(Gradnja.rs)