Хлађење без клима-уређаја у Бечу исправном градњом и заштитом

Потражња за климатизацијом током топлих љетњих мјесеци свакодневно је у порасту. Све више људи жели комфор климатизованих просторија на радном мјесту, код куће или у проводу. Око 40 посто свјетске потрошње струје одлази на климатизацију зграда.

Климатизација и хлађење су према Међународној агенцији за енергетику (IEA) најбрже растуће области новог облика потрошње енергије. Током љетних мјесеци много струје потроши се прије свега за хлађење. Модерни системи заштите од сунца нуде расхлађење током врелих дана.

„Главни проблем је тај што уобичајена климатизација зграда зависи искључиво од кориштења струје. Према процјени стручњака, за неколико година ће потреба за струјом за расхлађивање просторија током љета веома порасти. Да би се избјегли недостаци а циљеви везани за смањење емисије издувних гасова имали у виду, постоји велика потреба за алтернативним методама хлађења“, истиче замјеница градоначелника Беча Maria Vassilakou.

Посљедњих година повећао се број веома топлих дана и у Бечу. Да би се указало на повећану потрошњу струје за хлађење просторија иницирана је кампања „Свјесно хлађење“ под покровитељством бечког градоначелника Michaela Häupla.

Да би се предуприједила растућа потреба за струјом уобичајеним начином хлађења зграда, Град Беч је развио стратегију да се прије свега кроз мјере градње избјегне потреба за хлађењем.

Поред оптимизације удјела стаклене површине и исправног начина градње, важну улогу игра и заштита од сунца. Адекватном заштитом од сунца и код великих стаклених површина може се смањити утјецај сунчевих зрака унутар зграде, а тиме и потреба за хлађењем.

Истовремено, штитећи се од сунца могу се направити велике грешке. Тако напримјер погрешном заштитом могу се затамнити просторије и утјецати на то да се током ведрих дана просторије морају вјештачки освијетлити. Са друге стране, таква расвјета опет троши струју. Добри системи нуде не само заштиту од сунца и тиме мању потребу за расхлађивањем, већ пропуштају и дневну свјетлост унутар просторија и пружају добар поглед.

извор:klix.ba