Шест једноставних начина за очување животне средине

Постоји безброј начина да допринесемо заштити животне средине, а National Geographic  Србија  представља 6 најједноставнијих начина да из свог дома допринесете очувању планете:

1. Употреба воде
Обратите пажњу о томе колико и како користите воду, јер мале (можда и незнатне) ствари могу да направе велику разлику. Сваки пут кад перете зубе затворите чесму, кад сте у могућности перите ствари у хладној води.

2. Рециклирање
Рециклирајте. Можете помоћи у смањењу загађења само ако конзерву ставите у различиту канту.

Како открива Агенција за заштиту животне средине САД-а, кад би фирма од 7.000 запослених рециклирала сав папирни отпад током године, то би било еквивалентно 400 аутомобила мање на путевима.

3. Оставите аутомобил код куће
Када бисте само два пута дневно оставили аутомобил код куће, смањили бисте емисију гасова стаклене баште у просјеку за 720 кг годишње.

Умјесто аутомобила, возите бицикл до посла или прошетајте (уколико удаљеност посла од куће није превелика). Смањићете загађеност ваздуха, сагорјети калорије и побољшати ваше здравље.

4. Енергетска ефикасност
Учините ваш дом енергетски ефикаснијим и уштедите новац. Очисисте ваздушне филтере на клими, тако да систем не мора да ради прековремено. Како не бисте трошили енергију кад нисте код куће, узмите програмски термостат. Искључите свjетло кад нисте у соби, а уређаје које не користите искључите из струје.

5. Искористите пластичне кесе
У свjетском мору се налази више од пет трилиона комада пластике, а у то спадају наравно и пластичне кесе. Ако већ користите пластичне кесе, не морате сваки пут да узимате нову у продавници, већ искористите неку коју већ имате.

6. Мислите о пчелама
Пчеле су веома важне за екосистем, али њихов број стално опада. Можете им помоћи тако што ћете своју башту учинити пријатељским окружењем за пчеле биљкама попут лаванде, ружа, сунцокрета и геранијума.

 

 

 

(Nationalgeographic.rs)