У Српској расте производња енергије из обновљивих извора

Удио производње енергије из обновљивих извора у укупној потрошњи у Републици Српској има тренд раста и очекивано је да он са 2,8 одсто у прошлој години, већ у 2018. порасте на 8,3 одсто, изјавио је данас у Београду извршни директор за техничке послове у „Електропривреди Српске“ Максим Скоко.

Он је, говорећи на Другом међународном зеленом форуму „Електропривреда и зелена енергија“, нагласио да је ове године удио производње енергије из обновљивих извора у укупној потрошњи у Српској 5,75 одсто, а да постојећа инфраструктура и пројекти које тек треба реализовати гарантују да ће он бити и већи.

„Имамо 65 произвођача чији је производни капацитет 53,6 мегавата. Негдје смо на трећини реализације Акционог плана за ову област. Заостајемо у енергији вјетра и биомаси, али вјерујемо да ће и ти потенцијали, уз хидропотенцијал, бити искориштени“, рекао је Скоко.

Он је указао да су произвођачи обновљиве енергије у Републици Српској добили низ подстицаја и погодности за прикључење на електричну мрежу, те да се сва енергија која уђе у систем наплаћује од потрошача.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић изјавио је да гријеше они који изворе обновљиве енергије још називају алтернативним, јер су они, у ствари, будућност и немају алтернативу. Он је нагласио да је угаљ као доминантан извор енергије реалност Србије, али да није њена будућност.

„Направили смо солидан оквир за производњу обновљиве енергије. Имамо 205 електрана снаге 97,5 мегавата из обновљивих извора, а до 2020. године очекујемо да ћемо имати 600 мегавата обновљиве енергије. Од тога рачунамо на 500 мегавата из вјетрењача, а око 100 из мини-хидроцентрала и биомасе“, рекао је Антић.

Он је нагласио да је добро што се на више локација у Србији истражује могућност експлоатације геотермалне енергије, која представља велики потенцијал.

Директор за стратегију „Електропривреде“ Србије Александар Јаковљевић истакао је да ово предузеће непрестано прати дешавања у окружењу и Европи и, у складу с тим, прави своје планове. Он је указао на то да су обновљиви извори енергије у ЕУ знатно порасли, што је смјерница и за Србију да искористи своје потенцијале.

 

(Агенције)