Кинези изградили соларну електрану у облику панде

Већина соларних електрана има панеле поредане у редовима и колонама како би формирали мрежу. Међутим, представници кинеске компаније  China Merchants New Energy одлучили су се мало забавити када су од соларних панела изградили гигантску панду на око милион квадратних метара на фарми у Датонгу.

China Merchants New Energy је највећа државна компанија за чисту енергију у Кини. У првој фази пројекта, који су завршили 30 јуна, на фарми у Датонгу су поставили постројење од 50 мегавата. Гигантска соларна панда почела је већ испоручивати соларну енергију у сјеверозападној Кини, док је изградња друге панде планирана крајем ове године.

Електрана панда, како су је назвали, има могућност производње 3,2 милијарде киловата соларне енергије по сату у наредних 25 година. То ће елиминисати потрошњу око милион тона угља који би се користио за производњу струје, што ће смањити емисије угљеника за 2,74 милиона тона.

Компанија China Merchants New Energy сарађивала је са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) у производњи панда електране. Из УНДП-а су казали како је овај пројекат дио напора за подизање свијести младих у Кини о развоју чисте енергије.

Кинеска компанија и УНДП намјеравају изградити још неколико панда електрана у Кини у наредних пет година.

Панде су једне од најугроженијих животиња на Земљи, а живе у густим шумама брдовитих подручја у Кини. Убити панду у Кини је било кажњиво смрћу до 1997., откада је казна 20 година затвора.

 

(Klix.ba)