Сазнајте шта је „паметна кућа“

Интелигентну и штедљиву кућу донедавно смо могли видјети само на филмском платну или је пак била резервисана само за оне јако дубоког џепа. Међутим, напретком технологије паметна кућа све брже, чак и на нашим просторима, постаје стандард.

Купујете ли новоградњу, без сумње ћете се сусрести барем са неким елементима карактеристичнима за паметне куће. Ако своју старију кућу планирате реновирати, свакако уложите у сустав управљања који ће у старту повећати трошкове, али дугорочно ће бити инвестиција која се итекако исплати. Јер, осим што пружа сигурност, олакшава управљање и свакодневни живот, дугорочно гарантује уштеде на енергентима. У наставку погледајте одговор на питање што је то заправо паметна кућа.

Отварање и затварање ролетна с мотором, жалузина, врата и улаза може бити аутоматизовано и контролисано на једноставан и лаган начин. Систем који нам омогућава комбинацију дјелимичне или потпуне аутоматизације над електричним функцијама у нашим домовима, канцеларијиама и другим објектима. Укратко, паметна кућа подразумијева уградњу неког од система кућне аутоматизације с циљем да свакодневни живот буде што лакши и удобнији.

Стандардни уређаји као што су прекидачи, регулатори јачине (интензитет расвјете), временске склопке, видеосистеми… не могу комуницирати међусобно и зато не могу бити програмирани нити се њима може управљати с једног мјеста. Међутим, када говоримо о системима за паметну кућу, тада су сви ти уређаји интегрисани у централизирани систем, чиме се омогућује посебно ефикасна регулација и надзор који омогућава комбинацију дјелимичне или потпуне аутоматизације над електричним функцијама у домовима, канцеларијама и другим објектима.

Сигурност и заштита, удобност, уштеда енергије, комуникација и видеонадзор у правилу су ставке које су интегрисане у јединствени сустав који се континуирано прилагођава промјењивим захтјевима корисника. Једном уграђен, такав систем, према вашим упутствимаа преузима бригу и контролу над свим функцијама у стану, породичној кући, канцеларији, хотелу и сваком другом објекту намијењеном за боравак људи.

Контрола расвјете омогућава укључивање групе свјетала у одређеним условима или за посебне прилике, као и искључивање свих свјетала након изласка

Овакви системи популарни су и практични јер се њима лако управља и на даљину, једноставно путем мобилног телефона. У зависности од модела који одаберете, систем ће прати статус кућанских апарата, одмах извјештава о алармима, сумњивим промјенама у дому, повећаној потрошњи енергије…. У случају преоптерећења смањује снагу апарата према унапријед програмираним секвенцијама.

Неке од најпрактичнијих функција које имају ови сустави свакако су аутоматско затварање прозора када почне падати киша, спуштање ролетне и затварање тенде у случају јачег вјетра, регулација температуре, вентилације, расвјете, спречавање поплаве и истицања плина или пожара. Исто тако може отварати/затварати дворишна, гаражна и улазна врата, а алармом сигнализирати неовлаштен приступ, а доступне су још многе опције овисно о избору и захтјевима корисника.

Да би такав паметни систем увијек беспријекорно функционицао, има и додатно тј. резервно напајање које осигурава нормалну функцију система у случају настанка електричне енергије. Сваки систем чини одређени број компоненти (модула), које су повезане и програмиране унутар система тако да свака има одређен задатак. Број компоненти зависи од сложености система, тј. захтјевима крајњих корисника, а исто тако се може надограђивати у сваком тренутку у будућности јер су све компоненте међусобно компатибилне. Модули-инпути дијеле се на компоненте које прикупљају информације спољаи шаљу их у систем (сензори покрета, плина, дима, фотосензори, ИЦ сензори, метеоролошка централа, температурни сензори, дигитални и аналогни улази…) те на извршне компоненте који на основи добијених информација или препрограмираних функција извршавају задатке (тајмери, логичке јединице, релеји, димери, аналогни и дигитални излази…).

Клима у појединој или више соба може се програмирати, не само на темељу температуре околине или доба дана, него и према томе јесу ли или нису људи у соби, положају прозора.

Свим функцијама може се управљати из фотеље ИР даљинским управљачем или мобилним телефономиз аута или било које удаљене локације с помоћу таблета, рачунара, уз могућност дојаве стања и свих промјена. Наравно, осим свих споменутих компоненти, врло битна ставка која иде у прилог оваквим системима управљања домом јесте уштеда енергије, односно смањење потрошње. Паметни системи аутоматски интервенишу када су задате вриједности прекорачене како би се спријечио ризик од нестанка струје због преоптерећености.

Тако се корисника поштеђује неугодности да враћа главни прекидач у кутији с осигурачима јер њему је често тешко приступити. Систем,дакле, може бити програмиран тако да, у случају преоптерећења, аутоматски искључује трошила која су претходно задана као небитна. Додатна интеграција климе и управљање расвјетом још побољшава систем кућне аутоматизације за уштеду енергије.

На примјер, могуће је поставити собну температуру на економични режим рада када нико није код куће или да се сва свјетла аутоматски искључе кад станари напусте објект. Предности система уочавају се кроз велику уштеду енергије, повећање угодности живота, слободног времена и смањењем брига о свакидашњим задацима (залијевању цвијећа и вртова, паљењу вањске расвјете, затварању прозора и ролетна прије спавања…). Ако сте у канцеларији и запосленици не воде бригу о уштеди енергије, једноставно поставите систем који ће сваки дан након радног времена погасити расвјету и гријање, а уједно ће активирати протупровални алармни систем.

Цијелицистем се може програмирати и мијењати у било које вријеме. То значи да се све функције инсталисанеу кући (алармни систем, расвјета, сцене, клима, аутоматизација, контрола потрошње и сл.) могу пратити и управљати централно с управљачке јединице, или локално преко заслона осјетљивог на додир, рачунара или таблета.

Ова централизација свих апликација драстично поједноставњује контролу кућне аутоматизације те штеди вријеме и ресурсе. Осим што олакшавају свакодневни живот, овакви системи су врло су корисни као заштита од лопова. На примјер, ако идете  на годишњи одмор, систем програмирајте тако да сам залијева врт (временски подесиво), свјетла и ролетне периодично пали/гаси, односно подиже/спушта како би се створио утисак да неко борави у кући да бисте заварали евентуалне провалнике и уљезе.

Детектори покрета који активирају звучни аларм и шаљу текстуалне поруке упозорења о нежељеном упаду. Ови сензори могу се укључити и искључити уз помоћ апликације.

Оно што већина корисника воли је управљање путем мобилног телефона јер је тако с удаљене локације могуће имати стални надзор над објектом, активирати/деактивирати противпровални аларм, сигнализирати неовлаштен приступ, управљање и контролу над расвјетом, регулаторима расвјете, гријањем/хлађењем, вентилацијом, системом наводњавања, процесима отварања/затварања ролетна, електроничких тенди, гаражних и улазних врата.

Сваку неправилност у раду система или неке техничке проблеме – нестанак струје, плина или цурење воде – систем сигнализира кориснику нателефон. Ако имате енергетски самоодрживу кућу (са соларним панелима, дизалицама топлоте…), сјајно ће се надопуоњавати с оваквим интелигентним начином управљања домом. Важно је нагласити да постоје бројне опције и да се сваки програм прилагођава кориснику, а од тога зависи и цијена.

Некима су тако потребне само основне функције, други пак имају посебне захтјеве. За коју се год опцију одлучили, важно је нагласити да монтери већине система дају пробни рок током којег можете испробати све могућности и на темељу свог искуства сложити пакет који је скројен управо по вашој мјери.

 

(living.vecernji. hr)