Kaко да користите клима уређај уз максималну штедњу енергије

Клима уређаји ових дана раде пуном снагом, а при томе је битно знати како користити клима уређај с максималном штедњом електричне енергије. Штедите ли заиста струју искључивањем клима уређаја када вас нема код куће или је боље оставити климу да ради на истој температури цијели дан?

 

Претјерано трошење електричне енергије не само да више кошта, него и узрокује веће изгарање угљена и других фосилних горива што придоноси глобалним климатским промјенама. Због тога је важно знати на који је начин најбоље користити клима уређај како би се максимално уштедјела електрична енергија.

Можда се чини као непотребна потрошња електричне енергије када палите и гасите клима уређај, али на тај начин заправо ћете уштедјети поприличну количину новаца, а клима уређај на тај ће начин и боље радити. Наиме, систем за расхлађивање простора најучинковитији је када ради пуном брзином, него када ради у краћим периодима мањом брзином како би се одржала константна температура цијели дан. Осим тога, када клима уређај ради пуном брзином боље ће и отјерати влагу из вашег дома.

Електричну енергију можете уштедјети и ако термостат на клима уређају подесите на вишу температуру (разлика између температуре у просторији и вањске температуре не би смјела бити већа од 7 до 10 степени). Према неким подацима, клима уређај троши 3 до 5 одсто мање енергије са сваким степеном више на термостату. За максималну уштеду енергије, клима уређај оставите да ради на 26 или више степени Целзијусових док вас нема код куће.

Доносимо још 4 начина да се истовремено расхладите и уштедите енергију користећи клима уређај:

1. Купите клима уређај с подесивим термостатом

На тај начин моћи ћете подесити температуру какву желите имати у просторији и када се вратите кући просторија ће већ бити угодно расхлађена. Купите термостат који одговара и систему хлађења и систему гријања. Новији модели клима уређаја имају и мјерач времена и термостат.

2. Купите плафонски вентилатор

Вентилатор можда неће расхладити просторију, али ћете се због струјања ваздуха осјећати угодније и када је у просторији виша температура. На тај начин термостат на клима уређају моћи ћете намјестити на вишу температуру и тако трошити мање енергије, а опет се расхладити. Међутим, с обзиром на то да вентилатор не снижава температуру у соби нема смисла остављати га упаљеног док вас нема код куће јер ћете тако само беспотребно трошити струју.

3. Посадите грмље

Велико грмље које ствара сјену посађено с јужне и западне стране ваше куће смањиће акумулирање врућине током дана.

4. Створите пропух

Најлакши начин како расхладити просторију је да отворите прозор, али не превише. Што мање отворите прозор, то ћете створити већи пропух. Отворите прозоре у више просторија у вашем дому како бисте видјели на који начин се ствара најугоднији пропух.

 

(zadovoljna.hr)