Почела обнова школе у општини Зворник

У Основној школи „Свети Сава“ у Зворнику почела је адаптација обе школске зграде која ће обухватити термоизолационе радове у вриједности 1.600.000 КМ.

Hакон прошлогодишњих радова на Општој болници, вриједних 750.000 КМ, ово је други објекат који се у Зворнику ради кроз пројекат „Енергетске ефикасности”, а који би требао да донесе уштеде енергије од 30 до 40 одсто.

За ове пројекте ће конкурисати и средње школе, а њихово провођење би значајно смањило издвајања локалне управе за гријање и одржавање објеката, што су највеће ставке у буџету за ове установе.

Према ријечима Милана Цвијетиновића, начелника одељења за привреду и друштвене дјелатности Града Зворника, на трошкове гријања за школе иде велики новац.

– То су сигурно највеће појединачне ставке у средствима које одобравамо школама. Овдје треба додати и Дом здравља који се финансира дјелимично са градског буџета. Уколико би сви ти објекти били урађени на овакав начин то би значајно умањило средства за гријање током зимске сезоне – рекао је Цвијетиновић и додао да су сви објекти који су рађени у последњих шест година морали да испуне све услове у смислу енергетске ефикасности.

– Нове школе у Каракају и Брањеву, те три фискултурне сале у основним и средњим школама урађене су по тим моделима како би уштеда енергије била што већа – истакао је Цвијетиновић.

Директор школе „Свети Сава“ Радомир Петровић каже да ће у наредна четири мjесеца бити промијењена комплетна фасада на оба објекта, спољна столарија, термоизолација те кров на обе зграде школе. Поред тога биће постављена нова ЛЕД расвјета и урађена реконструкција централног гријања.

– Кроз пројекат „Енергетске ефикасности” који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, а финансира Свјетска банка у вриједности 1.600.000 КМ, биће постављени калориметри за контролу потрошње енергије, док ће на радијаторима бити постављене „топлотне главе” којима ће се регулисати температура у учионицама – рекао је Петровић и додао да ће школски објекти добити нове сливнике и громобране, а предвиђа се да ће се енергетске уштеде кретати од 35 до 40 посто.

Исти пројекат је прошле године реализован у зворничкој Општој болници, када је промијењена комплетна вањска столарија и урађена термоизолације зидова и крова у вриједности 750.000 КМ. Из ове установе су нам саопштили да су њихове уштеде само на утрошку гаса у овој грејној сезони износиле око 40.000 КМ.

Уштеде на гасу

Из Опште болнице су саопштили и да су раније за гас у једној сезони издвајали око 100.000 КМ, а да сада уштеда само на том енергенту износи око 40 одсто.

– Захваљујући радовима на термоизолацији објекта, и крова, и уштеда електричне енергије у љетним мјесецима ће сигурно бити значајна, тако да су наша очекивања да ће се читав пројекат отплатити за неких десетак година, рачунајући само директне уштеде – истакли су зворничкој болници.

извор:blic.rs