Свечано обиљежен завршетак радова на згради ПМФ-а

На Природно-математичком факултету у Бањалуци данас је одржана свечаност поводом завршетка реконструкције с циљем побољшања енергетске ефикасности, а вриједност овог пројекта је око милион КМ.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је новинарима након свечаности да је Влада Српске у енергетско опремање овог објекта уложила 600.000 КМ, а УНДП и Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Српске 400.000 КМ.

Голићева је навела да су сви грађевински радови урађени у складу са техничком документацијом, да је у потпуности замијењена кровна конструкција, објекат је термички изолован, те замијењена столарија, расвјета и радијаторски вентили.

„Најважније је то што се са фосилних гријања прешло на обновљиве изворе гријања, замјеном пећи, захваљујући чиме се смањује емисија угљен-диоксида у атмосфери“, истакла је Голићева.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу рекла је да је пројекат реализовао УНДП, финансирала Влада Шведске у партнерству са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Републичким фондом за заштиту животне средине и енергетске ефикасности.

„Реконструкцијом овог објекта створили смо много боље услове за рад студената, а факултет ће сада успјети да уштеђена средства за гријање уложи у образовање и природне науке“, нагласила је Синаноглу.

Она је истакла да овакви пројекти стварају нова радна мјеста у области грађевинарства, инсталација, енергетске опреме, односно у „зеленим пословима“ који су будућност земље.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је присуствовао данашњој свечаности, рекао је да ће реализацијом овог пројекта бити остварене велике уштеде, а тај новац уложен у школске објекте.

„Радимо на томе да буду замијењени столарија и кров на бањалучком Архитектонско-грађевинском факултету, као и на пројектима да се гради шумарски факултет“, навео је Малешевић.

Декан бањалучког Природно-математичког факултета Горан Трбић рекао је да је реализацијом овог пројекта обезбијеђено 50 одсто уштеда у енергентима.

Свечаности на бањалучком Природно-математичком факултету, која је почела откривањем плоче на главном улазу, присуствовали су и министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, директор Републичког фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Срђан Тодоровић, представници УНДП-а БиХ, професори и студенти факултета.