Енергетски сектор БиХ може бити лидер у региону и шире

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да БиХ у енергетском сектору може да буде лидер, не само у региону, већ и шире, али да то лидерство зависи од одговорних у земљи.

Отварајући традиционални међународни пројекат „Енерга 2017“, јединствени енергетски догађај у регији, који кроз сајамско-конференцијске садржаје већ седму годину третира области енергије, рударства и пратеће индустрије, Шаровић је рекао да је БиХ направила помак у овом сектору 2015. и 2016. године.

“Ми смо тек на почетку значајног процеса у којем треба да реформишемо, усагласимо, унаприједимо своје законодавство, имплементирамо европске стандарде и да донесемо кључне документе који ће нам отворити могућности за приступ различитим платформама и фондовима, као што су ИПА, те иницијатива за западни Балкан”, истакао је Шаровић.

Само када су у питању хидропотенцијали и термоелектране, рекао је Шаровић, у оптицају је неколико милијарди инвестиција, те додао да су искориштене минималне шансе, с обзиром на потенцијале које има БиХ.

Према његовим ријечима, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ подржава амбицију организатора ове тродневне манифестације да има регионалну и ширу димензију.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да је БиХ богата природним ресурсима, те додао да овај сајам треба искористити да се размијене информације и размотре могућности реализације пројеката у енергетском сектору.

“Спољнотрговинска комора БиХ је препознала идеју „Енерге“ од њеног оснивања, као специјализовани сајам, гдје се на једном мјесту презентују потенцијали, те иновативна рјешења”, истакао је Бојић.

Премијер Кантона Сарајево Алмедин Конаковић рекао је да БиХ има огроман потенцијал у енергетском сектору који би је могао водити ка евроатлантским интеграцијама, те подсјетио да се ова манифестација протеклих шест година одржавала у Тузли.

Предсједник Иницијативног одбора пројекта „Енерга“ Мирсад Ђонлагић рекао је да је енергетски сектор област која пружа добру прилику за развој и инвестирање и нешто што је сигурно будућност БиХ, те додао да је “Енерга” прилика да људи из ове области разговарају и склапају послове.

На сајму учествују представници 100 фирми из 13 земаља, а у конференцијском дијелу ове пословне манифестације учествоваће 150 стручњака из земље и иностранства, представници ентитетских министарстава, те ресорног министарства на нивоу БиХ, везаних за област енергије, индустрије и привреде, као и агенција из ових области.

Ту су и представници Њемачког друштва за међународну сарадњу, Америчке агенције за међународни развој, Развојног програма УН, те бројних института и високошколских установа, привредних комора и међународних и домаћих владиних и невладиних организација.

Потенцијалне пословне партнере у БиХ и региону, тражиће осам компанија из Велике Британије, као и 12 фирми из Чешке, а ту су још и излагачи из Њемачке и Пољске.

Пројекат „Енерга 2017“ одржава се под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства енергије, индустрије и рударства Федерације БиХ, Владе Кантона Сарајево и Града Сарајева, а партнери су Спољноговинска комора БиХ и Привредна комора Федерације БиХ.

izvor:srna.rs