У понедјељак у Слатини обиљежавање Свјетског дана животне средине

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске обиљежиће у понедјељак, 5. јуна, Свјетски дан животне средине у заштићеном подручју Парк-шума „Слатина“, општина Лакташи.

Обиљежавање ће почети у 10.00 часова код Основне школе „Холандија“ у Слатини садњом првог дрвета у школском дворишту, у будућем Дрвореду другарства.

Садни материјал за уређење дворишта поклања Шумско газдинство Бањалука, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Изјаве за медије директора Шумског газдинства Бањалука Велибора Станића и директора ОШ „Холандија“ Новислава Тепића предвиђено је у 10.30 часова, након садње првог дрвета.

У 11.00 часова у Парк-шуми „Слатина“ биће одржан централни дио манифестације, а изјаве за медије предвиђене су око 12.00 часова.

Свјетски дан животне средине је главни покретач подизања глобалне свијести и позив за активно учешће у заштити животне средине.

Сваке године 5. јун – Свјетски дан животне средине има нову тему којом се руководе земље свијета за промовисање еколошких порука.

Мото овогодишњег Свјетског дана животне средине је „Ја сам са природом“ и позива на одлазак у природу и боравак на отвореном, одавање почасти њеној љепоти и важности заштићених подручја.

Овогодишња манифестација у заштићеном подручју Парк-шума „Слатина“ стављена је на листу свјетских догађаја којима се обиљежава овај дан.

Обиљежавање Светског дана животне средине у Републици Српској одвија се уз подршку Развојног програма УН /УНДП/ и Програма заштите животне средине УН /УНЕП/.

izvor:srna