ОШ „Данило Борковић“ обновљена пројектом „Енерегетска ефикасност“

Основна школа „Данило Борковић“ из Градишке прославила је крсну славу Свети Ћирило и Методије и то у новом руху, јер је обновљена захваљући пројекту „Енерегетска ефикасност“ Министарства за просторно уредење, грађевинарство и екологију РС.

Милош Јокић, помоћник министра за координацију пројекта и развој у овом министраству, рекао је да је Влада РС кроз овај пројекат из кредитних средстава Свјетске банке уложила око 650.000 КМ те да је ово само један од 18 објеката који су санирани имплементацијом пројекта. „Планирано је да до краја године санирамо укупно 30 објеката, углавном школа и болница“, рекао је Јокић и нагласио да је пројекат од вишеструке користи, јер се, поред лијепог објекта у којем ће бити далеко бољи услови, остварују и значајне уштеде у енергији и новцу.

Зоран Миљевић, директор ОШ „Данило Борковић“, захвалио је Влади РС јер је школа након 40 година имала прилику да прође пројекат санције. „На згради школе замијењен је кров, који је прокишњавао, постављена је термоизолациона фасада, замијењена је спољашња столарија. Такође, урађена је реконтрукција котловнице, постављене су нове пумпе и акумулатор топлотне енергије“, рекао је Миљевић. Према његовим ријечима, ђаци ће имати далеко квалитетније услове за наставу, а школа ће имати мање трошкове. Ђаци су задовољи новим рухом школе, а посебно су одушевљени фасадом и прозорима, кроз које не дува вјетар. Крсну славу и дан школе јуче су прославили уз пригодну свечану академију, којој су присуствовали представници неколико министарстава.

Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС, изразио је наду да ће до септембра бити реконстуисана још 22 објекта школских и предшколских установа, међу којима су основне и средње школе, али и установе за високо образовање. „Велики број објеката није видио мајсторе од момента када су направљени јер није било могућности за РС, а проценат који се издваја за образовање није довољан“, рекао је Малешевић и нагласио да су због тога веома значајни пројекти енергетске ефикасноти, кроз које ће се, уштедама, новац моћи искористити у друге намјене, између осталог на усавршавање наставника.

 

izvor:nezavisne.com