Међународни дан ЕЕ – Основној школи „Борисав Станковић“ дониране штедне сијалице

У оквиру обиљежавања Међународног дана енергетске ефикасности, основној школи „Борисав Станковић“ у Бањалуци дониране су лед неонке које ће замијенити досадашњу расвјету у холу школе. Ученицима су подијељени промотивни леци и брошуре са савјетима за уштеду енергије.

Директор школе, Раде Крецељ, каже да су у овој школи у посљедњих неколико година уложена значајна средства са циљем повећања енергетске ефикасности и да је до сада замијењена столарија, обновљена фасада и промијењен систем гријања.

„Замјена расвјете лед неонкама је још један у низу корака које је школа предузела са циљем повећања енергетске ефикасности. У посљедњих неколико година уложено је, кроз разне пројекте, више од 500 хиљада марака у обнову, а школа је издвојила и 50 хиљада КМ из властитог буџета за промјену фасаде и столарије. Захвални смо на овој донацији и надамо се да ћемо у наредном периоду бити у прилици да замијенимо комплетну расвјету у објекту школе“, рекао је Крецељ.

Лед неонке донирала је бањалучка фирма Телемаx, у оквиру пројекта Енергетске ефикасности који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС. Асистент директора у фирми Телемаx, Никола Максимчук, каже да им је драго што су у прилици да помогну једној основној школи да почну да користе лед расвјету која има бројне предности.

„Једна од предности је велика енергетска ефикасност јер ове сијалице дају боље свјетло за мању потрошњу енергије. Такође, здравије су и за околину а свјетлост је приближна природној што ће погодовати смањењу напрезања и очувању вида ученика“, казао је Максимчук.

Основну школу „Борисав Станковић“ у Бањалуци тренутно похађа 712 ученика.

Фирма Телемаx из Бањалуке постоји већ 15 година и бави се уградњом електроинсталација, сектором телекомуникација и изградњом и пројектовањем оптичке мреже. Однедавно су започели сарадњу са њемачком и аустријском лед расвјетом и на наше тржиште допремају расвјету врхунског квалитета.

Пројекат енергетска ефикасности реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС а финансира се из средстава Свјетске банке. У оквиру пројекта биће обновљено више од 30 школа и болница из цијеле Републике Српске са циљем остваривања енергетских уштеда.

(www.energetskaefikasnost.org)