Влада Шведске с додатних 720.000 евра подржава пројекат енергетске ефикасности

Влада Шведске ће учествовати с додатних 720.000 евра у пројекту енергетске ефикасности у зградама јавног сектора ради осигурања наставка активности и додатног смањења трошкова енергије у јавном сектору у Босни и Херцеговини. 

Амандман (о додатних 720.000 евра) на уговор о сарадњи у програму “Зелени економски развој” (Green Economic Development – GED) у области енергетске ефикасности потписан је данас између Развојног Програма UN (UNDP) у БиХ и Владе Шведске, чинећи укупан шведски допринос програму више од 5,5 милиона евра, саопштено је из УНДП-а.

То је резултат претходно дефиниранисаних циљева као дио текуће сарадње Владе Шведске и UNDP-а.

Програм “Зелени економски развој”, који проводи UNDP у цијелој земљи, од 2015. године подржава Влада Шведске, а амандман ће омогућити провођење мјера енергетске ефикасности у више јавних зграда у 2017. години те осигурати пилот-пројекте енергетске ефикасности система јавне расвјете у БиХ.

– Вјерујем да ће и нове активности у смислу модернизације јавне расвјете врло брзо показати конкретне резултате и служити као добар примјер за провођење сличних пројеката широм државе – казала је резидентна представница UNDP-а у БиХ Сезин Синаноглу.

Представница Шведске развојне агенције за БиХ Марие Бергстром нагласила је чврсту опредијељеност Шведске да подржи пројекте заштите животне околине и смањења негативних утицаја климатских промјена.

Овај пројекат подржава одрживу платформу за енергетску ефикасност у Босни и Херцеговини и доприноси комфору у реновираним зградама, осигурава уштеде у јавним буџетима, ствара нова радна мјеста и штити животну средину, казала је Бергстром.

Програм вриједан 11,8 милиона евра од 2014. године проводи Развојни програм UN у сарадњи с партнерима – Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, шведском амбасадом у БиХ, Фондом за заштиту околиша Федерације БиХ, Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске те кантоналним и ентитеским министарствима.

Тренутно БиХ троши око 20 одсто БДП-а на енергију, три пута више него у европским земљама. Уштеде и до 50 одсто у јавним буџетима се могу постићи јачањем капацитета и смањењем трошкова енергије у јавним објектима, наведено је у саопштењу.

(Агенције)