Обнова школе „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву тече планираном динамиком

У Источном Новом Сарајеву програмом Енергетске ефикасности које спроводи Влада РС у сарадњи са УНДП-ом, у току је реконструкција фасаде Средње школе „28 јуни“. Радови теку планираном динамиком и до краја године биће завршени.


Под једним кровом су двије школе и више од хиљаду ђака, а нова столарија и фасада ће умногоме поправити услове у којима уче. Учионице су већ сад топлије за разлику од прошле године а уштеде ће бити видљиве већ од овог мјесеца.

“Радови изузетно иду, ја се надам и прије почетка другог полугодишта да ће све то завршено бити. Што се тиче фасаде- школа љепше изгледа, али управо је постигнут комплетан проценат те енергетске ефикасности- много је топлије сада са самом фасадом”, изјавила је Млађенка Пандуревић директорица Средњошколског центра “28. јуни”.

Половином септембра почела је реконструкција, за шта је Влада обезбиједила 450.000 марака. Пројекат подразумијева термичку изолацију објекта, замјену прозора, врата, ЛЕД расвјету, као и замјену фосилног горива обновљивим изворима енергије.

“Планираном динамиком се изводе радови, све је онако како смо планирали и како смо са извођачем потписали уговор. Сви радови ће бити завршени до краја године”, каже Сребренка Голић министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

“Упознала ме је као начелника да радови теку планираном динамиком с обзиром да је Министарство на основу нашег приједлога одобрило овај пројекат и све оно што слиједи и што ће резултирати бољем енергетском утопљавању бољом енергетском ефикасношћу”, напоменуо је Љубиша Ћосић начелник општине Источно Ново Сарајево.

Пројекат енергетске ефикасности Влада спроводи широм Српске у сарадњи са УНДП-ом у оквиру којег ће бити обављена реконструкција 31 објекта у циљу задовољавања потреба енергетске заједнице и уговора који је БиХ потписала да ће до краја 2018. године бити смањен утрошак енергије до девет одсто.

(РТРС)