Zgrada blizu nulte energije u Kini

Projekat „THE -Studio“ predstavlja sa jedne strane praktičan primjer integrisanja strategije održivog razvoja i ekoloških tehnologija, a sa druge eksperimentalnu platformu za održivu arhitekturu u okviru „Moderate Zone“ na jugozapadu Kine. Cilj je da se ispita da li detaljne metode projektovanja i tehnologije izgradnje mogu zaista da odgovore zahtjevima lokalne klime, kulture, pa čak i ekonomije.

Dizajnerski tim, orijentisan na određeno pozicioniranje projekta, razvio je integrisanu višesistemsku projektnu strategiju iz vrlo rane faze projekta. Cilj strategije je smanjenje negativnih uticaja na lokalni ekološki sistem uz maksimiziranje komfora i energetske efikasnosti.

zgrada-nulte-energije-1611-3

Višesistemska integracija uključuje tri nivoa: paralelne sisteme gradnje, integraciju narodne kulture sa održivom tehnologijom i BIM platformu.

zgrada-nulte-energije-1611-2

Četiri sistema gradnje se sprovode paralelno kako bi se ubrzao cijeli proces izgradnje čime se smanjuju negativne smetnje na samom mjestu gradnje. Drveni okviri su korišćeni za veliki izložbeni prostor, dok su montažni moduli od laganog čelika korišćeni da daju funkcionalni oblik prostoru sa obe strane. Sve ove konstrukcijske komponente i spojevi se proizvode na drugom mjestu i brzo sklapaju na samom licu mjesta, što dovodi do značajne uštede vremena i energije. Održivi uslužni sistemi (ventilacija, grijanje na biomasu, PVT sistem, prikupljanje kišnice, kontrola i praćenje, itd.) su uglavnom uključeni unutar šupljina fasade, što štedi vrijeme instalacije, povećava unutrašnju fleksibilnost i pruža potencijalni prostor za dodatnu opremu kod budućeg eksperimentisanja. Modularni dupli fasadni sistem je jedinstvena integracija narodnog tkanja od ratana i industrijske tehnologije, kako bi se predstavile karakteristike podneblja uz promovisanje lokalne tradicionalne industrije i privrede. BIM je usvojen kao integrišuća platforma koja će se koristiti tokom svih faza projekta a posebno za koordinaciju u izgradnji, upravljanje i održavanje.

zgrada-nulte-energije-1611-4

Od strane dizajnerskog tima dodatno su smišljene metode pasivnog projektovanja koje daju odgovor na lokalne klimatske faktore, vjetrove, sunčevo zračenje i dnevnu svjetlost.

zgrada-nulte-energije-1611-5

Prvo, veliki centralni izložbeni prostor sa visoko podignutim ventilacionim krovnim prozorima koji istinski djeluju kao ventilacioni dimnjak za proticanje vazduha i termičkog pritiska pružaju adekvatno i šareno osvjetljenje unutar enterijera. Drugo, dvoslojni fasadni sistem, koji se sastoji iz dvostruko zastakljene fasade na prvom spratu i duplog sloja tkanja od ratana na drugom spratu, je dizajna koji reaguje na klimu. Dvostruko zastakljena fasada može se prilagoditi sezonskim i dnevnim promjenama vremena, kroz različite otvore i prozore kako bi se postigla očekivana temperature ili provjetrilo.

zgrada-nulte-energije-1611-6

Takođe su razvijena i četiri obrasca tkanja za ratan i uređena u skladu sa lokalnim sunčevim zračenjem i udarom vjetra na svakoj fasadi kroz softversku simulaciju. A sve to sa ciljem da se sveobuhvatno integrišu ekološke performanse, stabilnost konstrukcije i trajnosti materijala. Treće, zgrada se snabdijeva podzemnim vazduhom kroz tunele koji funkcionišu kao pasivni klima uređaj. Na taj način se može u velikoj mjeri smanjiti potrošnja energije posebno ljeti i zimi. Njegovi vertikalni odvodni kanali su dodatno integrisani u vazdušne šupljine fasade koji idu dalje ka radnim prostorijama, dajući svjež vazduh i stvarajući udobnu klimu. Četvrto, zgrada u velikoj mjeri ohrabruje korišćenje obnovljivih materijala kao što su drvo, čelik i slameno pruće i promoviše korišćenje narodnih materijala i tradicionalnih vrsta tkanja kakvo je tkanje od ratana. Takođe se podstiče korišćenje i podnih obloga od plavog kamena i zidanje od neobrađenog kamena. Sve navedeno može smanjiti emisiju ugljen dioksida a sa druge strane stvoriti jedinstveno arhitektonsko djelo.zero-energy-building

 

Nakon što je zgrada završena, mjerenje i praćenje toplote, vlažnosti, ventilacije i osvjetljenja se i dalje nastavlja i analizira. Ishodi provjere pokazuju da su detaljne metode projektovanja i tehnologije izgradnje „THE-Studio“ u ranim fazama projekta bile efektivne i odgovarajuće ali i tokom procesa izgradnje i korišćenja. Ovo mogu biti reference sličnim projektima održive gradnje u „Moderate Zone“ u jugozapadnoj Kini.

zgrada-nulte-energije-1611-8

www.gradjevinarstvo.rs