Зграда близу нулте енергије у Кини

Пројекат „ТHE -Studio“ представља са једне стране практичан примjер интегрисања стратегије одрживог развоја и еколошких технологија, а са друге експерименталну платформу за одрживу архитектуру у оквиру „Moderate Zone“ на југозападу Кине. Циљ је да се испита да ли детаљне методе пројектовања и технологије изградње могу заиста да одговоре захтjевима локалне климе, културе, па чак и економије.

Дизајнерски тим, оријентисан на одређено позиционирање пројекта, развио је интегрисану вишесистемску пројектну стратегију из врло ране фазе пројекта. Циљ стратегије је смањење негативних утицаја на локални еколошки систем уз максимизирање комфора и енергетске ефикасности.

zgrada-nulte-energije-1611-3

Вишесистемска интеграција укључује три нивоа: паралелне системе градње, интеграцију народне културе са одрживом технологијом и БИМ платформу.

zgrada-nulte-energije-1611-2

Четири система градње се спроводе паралелно како би се убрзао цијели процес изградње чиме се смањују негативне сметње на самом мјесту градње. Дрвени оквири су коришћени за велики изложбени простор, док су монтажни модули од лаганог челика коришћени да дају функционални облик простору са обе стране. Све ове конструкцијске компоненте и спојеви се производе на другом мјесту и брзо склапају на самом лицу мjеста, што доводи до значајне уштеде времена и енергије. Одрживи услужни системи (вентилација, гријање на биомасу, ПВТ систем, прикупљање кишнице, контрола и праћење, итд.) су углавном укључени унутар шупљина фасаде, што штеди вријеме инсталације, повећава унутрашњу флексибилност и пружа потенцијални простор за додатну опрему код будућег експериментисања. Модуларни дупли фасадни систем је јединствена интеграција народног ткања од ратана и индустријске технологије, како би се представиле карактеристике поднебља уз промовисање локалне традиционалне индустрије и привреде. БИМ је усвојен као интегришућа платформа која ће се користити током свих фаза пројекта а посебно за координацију у изградњи, управљање и одржавање.

zgrada-nulte-energije-1611-4

Од стране дизајнерског тима додатно су смишљене методе пасивног пројектовања које дају одговор на локалне климатске факторе, вјетрове, сунчево зрачење и дневну свjетлост.

zgrada-nulte-energije-1611-5

Прво, велики централни изложбени простор са високо подигнутим вентилационим кровним прозорима који истински дjелују као вентилациони димњак за протицање ваздуха и термичког притиска пружају адекватно и шарено освjетљење унутар ентеријера. Друго, двослојни фасадни систем, који се састоји из двоструко застакљене фасаде на првом спрату и дуплог слоја ткања од ратана на другом спрату, је дизајна који реагује на климу. Двоструко застакљена фасада може се прилагодити сезонским и дневним промјенама времена, кроз различите отворе и прозоре како би се постигла очекивана температуре или провјетрило.

zgrada-nulte-energije-1611-6

Такође су развијена и четири обрасца ткања за ратан и уређена у складу са локалним сунчевим зрачењем и ударом вјетра на свакој фасади кроз софтверску симулацију. А све то са циљем да се свеобухватно интегришу еколошке перформансе, стабилност конструкције и трајности материјала. Треће, зграда се снабдијева подземним ваздухом кроз тунеле који функционишу као пасивни клима уређај. На тај начин се може у великој мјери смањити потрошња енергије посебно љети и зими. Његови вертикални одводни канали су додатно интегрисани у ваздушне шупљине фасаде који иду даље ка радним просторијама, дајући свјеж ваздух и стварајући удобну климу. Четврто, зграда у великој мјери охрабрује коришћење обновљивих материјала као што су дрво, челик и сламено пруће и промовише коришћење народних материјала и традиционалних врста ткања какво је ткање од ратана. Такође се подстиче коришћење и подних облога од плавог камена и зидање од необрађеног камена. Све наведено може смањити емисију угљен диоксида а са друге стране створити јединствено архитектонско дјело.zero-energy-building

 

Након што је зграда завршена, мjерење и праћење топлоте, влажности, вентилације и освjетљења се и даље наставља и анализира. Исходи провjере показују да су детаљне методе пројектовања и технологије изградње „ТHE-Studio“ у раним фазама пројекта биле ефективне и одговарајуће али и током процеса изградње и коришћења. Ово могу бити референце сличним пројектима одрживе градње у „Мoderate Zone“ у југозападној Кини.

zgrada-nulte-energije-1611-8

www.gradjevinarstvo.rs