Велика Британија прихватила споразум о климатским промjенама

Велика Британија ратификовала је споразум о климатским промjенама који је постигнут прошле године у Паризу, саопштило је британско Министарство иностраних послова.

Ратификовани споразум ће ускоро бити достављен УН, изјавио је Франс прес неименовани портпарол Форин офиса.

Париски споразум о клими потписало је више од 190 земаља, а формално је одобрило више од 100 њих, укључујући САД, Европску унију, Индију и Јапан.

Циљ споразума представља одржавање глобалног загријавања на испод два степена, односно до 1,5 степени Целзијуса, како су затражиле земље које су највише погођене климатским промјенама.

Поред одржавање глобалне температуре, споразум подразумјева и борбу против живе која прети пољопривредним усјевима и бави се питањем резерви воде у сушним регионима и морским ресурсима.

Споразум би требало повољно да утиче на преоријентисање свјетске привреде на друге изворе енергије које нису фосилне, као што су угаљ, гас или нафта, које доминирају као енергенти у цијелом свијету. Документ препоручује развој обновљивих извора енергије, што ће утицати на уштеду у економији и заштиту шума.

Земље треба да смање емисију штетних гасова који стварају ефекат стаклене баште, који је један од узрочника глобалног загријавања а ревизија емисије тих гасова ће се спроводити сваких пет година, почев од 2025.

Велика Британија је ратификовала споразум док је до петка у мароканском граду Маракешу састанак о клими и примени споразума.

www.b92.net