Катедрала стара хиљаду година добија соларне панеле

На крову катедрале у Глочестеру у току протекле седмице постављен је први од 150 соларних панела.


Соларна револуција захватила је и цркву! Енглеска компанија Mypower, специјализована за уградњу соларних панела, саопштила је да ће катедрала у Глочестеру из 11. виека бити најстарија у Великој Британији, а могуће и у свијету, која ће имати инсталиран систем соларних панела. Због конструкцијског склопа катедрале, панели вјероватно неће бити видљиви са земље. Они са неба имаће много бољи поглед.

Соларни панели ће обезбиједити катедрали додатних 40 киловата енергије, што ће смањити потрошњу струје из традиционалних извора за четвртину, пише Inhabitat.

У правом духу енглеске статистике, истиче се да ће додатна енергија, добијена преко соларних панела, бити довољна да се направи 2.000 шоља чаја сваког дана.

Постављање соларних панела на кров катедрале свакако је компликованије од њихове инсталације на класичне објекте. Како би панели били адекватно постављени, компанија Mypower морала је блиско сарађивати са тимом архитеката и инжењера.

Катедрала Глочестер позната је по крунисању краља Хенрија III, као и мјесто где је сахрањен краљ Едвард II. Катедрала је била и мјесто снимања одређених сцена из три дијела чувеног филма о Харију Потеру.

(gradnja.rs)