Могуће субвенције за постављање соларних панела на кућама у БиХ

БиХ може у наредном периоду из фондова намијењених за сузбијање климатских промјена повући неколико десетина милиона евра, тврде упућени домаћи стручњаци из ове области, а могућа је и субвенција државе за постављање соларних панела на приватним објектима.

Овај новац из фондова би, прије свега, био усмјерен у два правца – зелену економију и пројекте из енергетске ефикасности. Као што је очекивано, старе зграде институција, оронуле школе и болнице ће добити ново рухо, а такође радило би се и на промјени енергената код топлана.

„Много се фактора мора узети у обзир па тако не можемо сад рећи конкретну цифру, али са улагањем од 5.000 до 10.000 евра просјечно домаћинство у нашим климатским условима би покрило минимално 50 одсто своје потребе за електричном енергијом“, казао је Горан Трбић, члан експертског тима који представља БиХ у вези са сузбијањем климатских промјена и декан Природно-математичког факултета у Бањалуци.

Колика би субвенција за домаћинства тачно била тешко је говорити у овом тренутку, али сигурно би била значајна, каже Трбић, а то би било посебно корисно за куће на неприступачнијем терену до којих је тешко довести струју стандардним методама.

„Домаћинства би добрим дијелом постала самостална, остварила велику уштеду кроз године и што је од огромне важности за друштво – не само појединца – је то што бисмо на тај начин смањили емисију гасова“, каже Трбић.

Трбић се недавно вратио из Кине са још једног свјетског самита одржаног поводом проблема климатских промјена, са којег је, упркос реалном проблему који очекује планету, донио и добре вијести. Према његовим ријечима, велике силе попут Русије, Кине, Америке, те веће чланице ЕУ су схватиле тежину тренутка.

„Видјела се спремност свих њих да ограниче своје емисије гасова и такође да уложе значајна средства у пројекте ублажавања климатских промјена“, истиче Трбић.

(НН)