10 савјета за уштеду енергије у кући

Чак и уз мале инвестиције могуће је остварити значајне уштеде у потрошњи енергије и енергената. Доносимо преглед 10 једноставних начина како да у Вашем домаћинству уштедите енергију и новац.

1. Топлотна изолација

Статистички, највећи губици енергије спадају на губитке топлотне енергије. Идеално рјешење је обнова спољашње овојнице и уградња PVC столарије са IZO стаклима, али то је мало скупља инвестиција. Ако у кући/стану имате старију столарију велики губици настају због слабијег дихтовања. Ово можете врло једноставно ријешити самољепљивим гуменим дихтунг тракама. Овим ћете смањити губитке топлотне енергије, али и количину буке која допире споља.

2. Смањите гријање за 1°C

Анализама је утврђено да смањење температуре простора за само 1°C у може годишње донијети уштеду око 5%. Гријање смањите преко ноћи и ако нисте код куће смањите температуру гријања на 15 или 16 степени. Врло је важно не заклањати радијаторе намјештајем или завјесама јер се знатно смањује њихова ефикасност и повећавају трошкови гријања. Такође, редовно их чистите јер прашина и прљавштине могу смањити њихову ефикасност. Најважније, ако Вам је зими вруће смањите гријање, немојте отварати прозоре. Гријати просторију и имати отворене прозоре једнако је бацању новца кроз прозор. Чак и ако се гријете преко топлане – ако сви се станари грију разумно и рачун за гријање бити ће мањи.

3. Ролетне

Ролетне могу имати значајну улогу у смањењу топлотних губитака и љети и зими. Ако спустите ролетне зими можете смањити топлотне губитке за око 10%, поготово ноћу јер стварају додатни изолацијски слој ваздуха испред прозора. Преко љета спуштене ролетне блокирају сунчеве зраке и загријавање простора због чега ћете уштедити на трошковима климатизације простора.

4. Фрижидер

Фрижидер никад немојте држати предуго отвореним. Отварањем фрижидера долази до полаганог изједначења температуре у фрижидеру и просторије због чега ће се он укључити како би температуру довео на задани ниво. Што краће отварање фрижидера значи и мању потрошњу електричне енергије због хлађења.

Ако идете на годишњи одмор или ћете бити одсутни од куће дуже вријеме смањите мало јачину рада фрижидера или га намјестите на Vacation mode, али прије тога потрошите све брзо кварљиве намирнице. Између задњег дијела фрижидера и зида оставите размак од 10-ак центиметара како би олакшали прозрачивање уређаја. Фрижидере не постављајте крај прозора и директно изложене сунцу. Расхладне цијеви са задње стране чистите од прашине, али врло пажљиво како их не би оштетили. Прашина смањује размјену топлоте с околним простором и смањује ефикасност фрижидера.

5. Сијалице

Иако су код нас врло популарне обичне сијалице, односно сијалице са жарном нити, промијеном и  “штедних” сијалица остварују се уштеде у потрошњи електричне енергије од чак 80%. Употребом  сијалица уштеде могу износити до чак 95%. Постоји и још једна околност – штедне сијалице могу трајати и 10 до 15 пута дуже од обичних, а  LED до чак 50 пута дуже.

6. Електрични уређаји

Електричне уређаје угасите ако их не користите. Такође се препоручује искључити их из струје приликом некориштења јер чак и у stand-by начину рада троше малу количину електричне енергије. Укупне уштеде на годишњем нивоу могу износити и до 6% укупне потрошње електричне енергије. За стан који мјесечно потроши око 100 КМ електричне енергије, на годишњем нивоу то износи око 80 КМ. Такође, гасите рачунар ако га не користите – screen saver не значи да рачунар троши мање енергије.

7. Потрошња воде

Замијените гумице на славинама из којих капље. При капању од само једне капи у секунди, дневни губици су 16,5 литара, а годишњи око 6000 литара воде.  У љетним мјесецима чувајте боце воде у фрижидеру и избјегавајте пуштање воде како би за пиће наточили хладнију воду. На све славине уградите аераторе. На овај начин ће једна особа на једном умиваонику са аератором уштедјети око 9000 литара воде годишње. Замијените старије водокотлиће, поготово ако су старији од 20 година, новијима. Инсталирајте оне водокотлиће који ће  шкољку залијевати са 5 литара воде, умјесто са 9 или 10.

Такође – ако не користите воду, затворите је, немојте је пустити да тече док перете зубе, бријете се или шампонирате косу.

8. Каменац

Каменац је један од разлога повећања потрошње енергије код електричних гријача. Ако користите електричне бојлере редовно их сервисирајте јер и мали слој каменца на гријачу смањује контактну површину између гријача и воде због чега гријач ради дуже и троши више енергије за загријавање исте количине воде. Пазите на каменац код електричних бојлера, кухала за воду,  машина за веш и за суђе.

9. Користите нижу тарифу електричне енергије

Веће потрошаче електричне енергије попут машине за веш или суђе користите за вријеме ниже тарифе. Наравно, ово вриједи само ако имате двотарифно бројило. Цијена електричне енергије тада је 50% нижа па суђе ставите на прање прије спавања, као и веш. Раздобље ниже тарифе електричне енергије је између 21 и 7 сати за зимског рачунања времена, односно 22 и 8 сати за вријеме љетног рачунања времена.

10. Најважније од свих…

Не заборавите на крају и најважније правило у уштеди енергије – АКО ВАМ НЕ ТРЕБА, НЕМОЈТЕ НИ КОРИСТИТИ. Значи, ако се не налазите у некој просторији тада у тој просторији не треба радити клима уређај или свијетлити свјетло. Ако нисте код куће нема смисла да Вам остане ТВ или радио пријемник укључен.

Значајне уштеде у потрошњи енергије се могу остварити кроз мале кораке и промјену навика потрошача. Ако се додају и веће инвестиције које би додатно допринијеле енергетској ефикасности објекта попут обнове фасаде и топлинске изолације објекта и уградње соларних колектора за гријање топле воде љети и нпр. топлотних пумпи могу се остварити изузетно велике уштеде енергије и енергената.