Студенти из Београда награђени за идејно рјешење енергетски ефикасне куће

Идејно решење објекта названог „тwist box ”, површине 64 квадрата, једно је од побједника међународног архитектонског такмичења које су организовали Уједињени Арапски Емирати, а које је осмислио тим студената Архитектонског факултета из Београда, јавља Политика.

Такмичење „Solar Decathlon Middle East 2018″ је међународно такмичење универзитета из цијелог свијета у пројектовању, изградњи и експлоатацији енергетски самоодрживих кућа које користе соларну енергију као једини енергетски извор и опремљене су свим технологијама које пружају максималну енергетску ефикасност.

Већ наредне године у Београду освануће шатор-кућа направљена од дрвета и текстила названа „twist box”, а онда ће, растављена у дијелове, бити транспортована у Дубаи гдје ће раме уз раме стајати са објектима осталих универзитета који су обезбиједили своје мјесто у финалу овог престижног такмичења.

Немања Брзаковић, вођа тима студената архитектуре објаснио је за Политику шта је заправо “twist box”.

“То је објекат за становање који треба да буде спој традиционалне једноставне дрвене конструкције и савремене форме и фасаде. Биће опремљен системом за производњу енергије путем соларних плоча, системом за снадбијевање водом и пречишћавање воде, расхладним системом…

Испунили смо услове организатора такмичења, а то је да уважимо поднебље и историјску и културолошку подлогу на којој ће се објекат налазити. Хтјели смо да помјеримо границе архитектуре и заинтригирамо жири. За двије године у Дубаију ћемо знати да ли смо успјели” казао је Брзаковић.

Студенти су објаснили да дизајн објекта почива на потреби да се неповољни утицај климатских услова у што мањој мјери одрази на комфор у самој кућици површине 64 квадратна метра.

Занимљиво је да унутрашњи простор објекта поседује фиксну зону, која обухвата купатило и кухињу, и зону отвореног простора са померљивим текстилним преградама, што практично значи да ће будући станари по жељи моћи да мијењају распоред просторија.

Политика