У Бањалуци завршена дводневна конференција о енергетској ефикасности

У Бањалуци је завршена дводневна Регионална конференција о енергетској ефикасности на тему „Унапређење енергетске ефикасности у грађевинарству као покретач привредног развоја“. Главни закључак конференције је да је у БиХ постигнут велики напредак у области енергетске ефикасности.


Милош Јокић помоћник министра је рекао да су неки од главних закључака конференције да је у БиХ потребно обезбиједити мултидисциплинарни приступ рјешавању питања у области енергетске ефикасности. „Такође, потребно је осигурати континуиране консултације академске и привредне заједнице; обрачун топлотне енергије по реалној потрошњи, формирање модула за макроекономску анализу праћења ефеката, створити услове за укључивање што већег броја домаћих привредних субјеката, те услове за добијање повољних кредитних средстава и грантова као најефикаснијег начина финансирања“.

Јокић је нагласио да је потребно искористити искуства и праксу других земаља, посебно из земаља региона, те континуирано радити на едукацији стручњака и повећању свијести јавности о значају енергетске ефикасности.

Конференцији су поред бројних посјетилаца присуствовали и министри грађевинарства из региона, стручњаци из GIZ-а, UNDP-а, KfW-а Њемачка, USAID-а, Института за истраживање економских структура из Њемачке, Европске банке за обнову и развој, Европског института за карактеристике зграда, представници економских и машинског факултета, представници банки и фондова за заштиту животне средине из РС и Хрватске, те независни експерти за енергетску ефикасност.

Учесници су представили различита искуства, анализе и студије, а неке од тема о којима су говорили су: „Увођење енергетске ефикасности у праксу“, „Модели финансирања енергетске ефикасности“, „Економски ефекти унапређења енергетске ефикасности“, „Тржиште енергетских услуга у БиХ-перспективе“… и друге.

Одржане су и панел дискусије на којима се расправљало о оптималним рјешењима финансирања мјера енергетске ефикасности у РС, економским ефектима унапређења енергетске ефикасности и стању енергетске ефикасности у зградарству РС.

Конференција о енергетској ефикасности, које је организована у оквиру актуелног пројекта реконструкције јавних зграда у РС, јединствена је по томе што је на једном мјесту окупила ресорне министре из БиХ, Србије и Хрватске.

dsc_5528

dsc_5544