Почиње обука за обављање енергетских прегледа зграда

Бањалука – Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС организује данас почетак обуке за особе које ће обављати енергетски преглед зграда у Српској.

Обука, која ће бити организована у просторијама Инспектората РС у Бањалуци, трајаће до 22. децембра.

– Циљ Програма обуке и стручног усавршавања јесте да они који похађају обуку стекну додатна знања за стручно обављање послова енергетског прегледа зграда и израду извјештаја о спроведеном прегледу и утврђеној енергетској класи зграде – рекли су у Фонду.

Додају да је наставни садржај обухваћен кроз 60 часова.

Предавања ће обухватити тематске цјелине које се тичу енергетског сертификовања у РС, затим техничке регулативе, енергетике и физике зграде, основе грађевинарства, као и систем гријања, вентилације и расвјете.

– Једна од тема биће и анализа постојећег стања енергетске ефикасности у зградарству те практични примјери спровођења енергетског прегледа зграда – рекли су у Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС.

Додају да су предавачи еминентни стручњаци из ове области из наше земље и иностранства.

Наглашавају да ће након успјешно завршене обуке и положеног испита Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС полазницима издати лиценце, чиме се стичу услови за обављање енергетских прегледа зграда и издавање енергетских сертификата у Српској.

(Glas Srpske)