Презентован пројекат „Енергетска ефикасност“

Пројекат „Енергетска ефикасност“, који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, представљен је новинарима у Бањалуци.

Ријеч је о пројекту у склопу којег ће бити санирано око 35 јавних зграда из области здравства и образовања, што ће допринијети остварењу значајних уштеда. У првом кругу, Управљачки одбор пројекта одабрао је 11 објеката за санацију.

Пројекат енергетске ефикасности финансира се из средстава кредита Свјетске банке у износу од 32 милиона долара од чега је 12,8 милиона намијењено РС, а остатак Федерацији Босне и Херцеговине.

Дио пројекта је и промотивна кампања – „Подизање свијести јавности о енергетској ефикасности“, у склопу којег је и организована презентација.

О пројекту је говорила министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, која је нагласила да је циљ пројекта побољшање енергетске ефикасности у зградама јавног сектора, али и пружање подршке за стварање прилагодљивих модела финансирања енергетске ефикасности.

„Процјене су да ће након реализације пројекта уштеде у енергетском сектору санираних објеката бити и до 50 одсто, што ће знатно допринијети мањим издвајањима“, рекла је министарка Голић.

Голићева је истакла да влада посебна заинтересованост свих општина за имплементацију овог пројекта, али да средства којима тренутно располажу нису довољна за санацију свих објеката.

„Министарство је недавно потписало један меморандум са UNDP-ом како бисмо повећали број објеката, то јест имали могућност да дијелом из ових средстава, дијелом из Фонда за заштиту животне средине и гранта UNDP-а урадимо још један одређен број објеката јер се ради о веома значајном пројекту“, рекла је Голићева.

Министарство је новим законом уредило да сви новоизграђени јавни објекти морају испуњавати обавезе из европских директива, односно да сваки објекат који буде грађен послије 1. јануара 2016. године неће моћи добити употребну дозволу уколико не буде енергетски опремљен.

О пројекту је говорио и помоћник министра за координацију пројеката и развој Милош Јокић, који је детаљније представио пројектне активности и циљеве.